På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170506

HMS Falken

Hej alla!

På grund av det nya tre vakts systemet så började dagen tidigt för vakt 1 då vi vaknade 04.00 och startade dagen med regn och rusk. När vi klev ut på däck så blåste det något otroligt och så småningom drog även ett regn oväder in. Klockan 07.00 vaknade vakt 2 för att äta frukost eftersom att de sedan skulle gå på vakt 08.00 då det var vakt 1 och 3 tur att äta frukost.

Under förmiddagen höll regnet och blåsten i sig vilket betydde att vi hade hamnat i en front med regn och vindar mellan 20-24 m/s detta gjorde att vi fram mot eftermiddagen skulle göra en vändning och åka åt helt fel håll ett tag för att försöka komma ur denna front. Vi lyckades då med detta och solen tittade fram samtidigt som regnet försvann från oss. Detta oväder påverkade alla hårt eftersom att humöret sattes på spel samt att inga elever utom 3 stycken från den vakt som hade poster fick befinna sig på däck då det fanns stora risker med det här, det gjorde att alla fick trängas under däck i några timmar då man inte ens fick gå på toaletten. Utan vi fick möjligheten att gå gå på skeppartoaletten.

När solen tittade fram så ändrades genast stämningen på båten och allas ansikten sken upp detta efter att vi haft en konstant lutning på 40 grader och höga stormbyar. Det var senare dags för middag då det bjöds på oxpytt och det här uppskattades av alla ombord.

På grund av att det just nu blåser för lite och är för höga vågor så kan vi inte sätta några segel utan vi tar oss fram med stagfocken samt motor. Med detta blir gungningarna större men lutningen minskar betydligt. Eftersom att vi idag fick åka några distansminuter åt fel håll så resulterade det i att vi nu har ca 229 distansminuter kvar till Scilly öarna, vi har däremot åkt  1020 distansminuter sedan vi kastade loss. Just nu har vi en fart på 5 knop och för att komma fram den 10/5 behöver vi hålla en hastighet på 2,2 knop.  Med detta i tankarna så fortsätter alla att kämpa vidare tillsammans.

// Elev 323 Almgren och elev 103 Björs

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Heidi Eriksson 6 maj 2017 08:28

    Det är så roligt läsa om ert äventy på Atlanten. Jag tror att ni alla växt och blivit mer mogna. Louise, morfar ser fram mot nya fändlar till båten. Ha det så bra nu alla sjömän och hoppas på fint väder resten av er resa.

  • Branka Drljaca 6 maj 2017 14:57

    Hej Alla Bernadottare o besättningen, det är inte lite spännande att läsa om era äventyr.
    Hoppas på skön vind så ni kommer fram till Scilly, ser fantastiskt ut där (googlade) :)
    Hoppas ni har gott humör och en massa kul, för snart är ni hemma i Stockholm.
    Inte allför illa här, vi hade 19 grader igår, rena sommaren. Våra vänner o kollegor är så imponerade och överförtjusta och delar ert äventyr henom bloggen och några är lite anundsjuka mig inräknat. Alla hälsar jättemycket och är så förväntansfulla att höra om äventyret lite mer.
    Sist men allra mest kärlek till vår Natasa som vi saknar väldigt mycket. P.s Nena kommer 10/5 till oss så du kommer träffa henne : )
    Soliga hälsningar från familjen Drljaca med släkt, vänner kollegor m.fler

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *