På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 161204

HMS Falken

Klockan är 0330, jag väcks av ”Ruthberg, halvtimme kvar, väcker du resten i din vakt?” Ja absolut – svarar jag, lite nyvaket. Snabbt upp ur bingen, väcker resterande sex personer i första vakt. Därefter byter jag om, bäddar bingen så gott det går i mörkret, beger mig därefter mot skeppermässen för att ta nattskaffningen kocken ställt fram. Plockar fram min pannlampa och lyser på bordet, där ligger ett bleck med varma mackor. Tar en macka i ena handen och klättrar försiktigt upp för lejden och kommer ut på däck. Sätter mig i lite väderlä och tar första tuggan på mackan, den smakar underbart gott! Bara lite kaffe och en fin soluppgång som saknas.

Livet som elev på en skonert är med andra ord ganska olikt vardagen där hemma och det är lätt att sakna många bekvämligheter, även om livet ombord nu nästan blivit vardag det med. Trots det trivs jag bra ombord; har klarat mig från att bli sjösjuk hittills, sover i fast binge, lärt mig mycket om både segling och navigation.

Jag hade den stora äran att kasta loss från Teneriffa och inleda vår resa mot Dakar. Det låter kanske inte särskilt märkvärdigt men för mig som inte kört större fartyg än flottans skolbåtar var det lite av en milstolpe. Inte bara storleken skiljer skolbåt från skonert, manöveregenskaperna är helt annorlunda. Dessutom är enkom talad manöver som gäller, det vill säga att jag som VO talar om för rorgängaren vilken rodervinkel jag vill ha samt talar om för maskin hur jag vill att motorn jobbar.
Det krävdes några timmars förberedelse för min del innan jag kände mig redo för losskastning. Ägnade mycket tid att analysera vilka tampar vi skulle köra på eller inte osv. Jag och min VO2 tittade på sjökorten för att hitta en bra första kurs när vi kom ut ur hamn.
Alla förberedelser renderade i en lyckad losskastning , där det nästan gick enligt plan – det finns alltid saker man kan förbättra. Helt klart en nyttig erfarenhet att ta med sig.

Resan i övrigt har för det mesta varit både lärorik och rolig. Besöket i Dakar kommer jag definitivt att minnas(det kommer ett utförligare inlägg på bloggen).
Mycket tid går just nu åt att räkna ut position med hjälp av sol-, mån-, stjärn- eller planethöjder. Börjar bli lite less på räknandet nu, mest pga att jag fått göra om flertalet uppgifter pga dåliga mätningar, slarv eller felavläsning från tabellerna. Om jag ska rangordna det vi gör ombord kommer VO-tjänsten högst upp på den listan.
VO på skonert är såklart ganska långt ifrån VO på ”krigsbåt” men likväl krävs att man är aktiv i navigeringen, kan tempoväxla mm. Hinner inte skriva mer nu, strax dags att ta på sig klätterselen och bege sig upp i vantet och byta av utiken.

Vill passa på att avsluta med att hälsa till flickvän, familj, släkt och kompisar där hemma som läser bloggen!

/Gustav Ruthberg

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *