På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 160921

HMS Falken

Inför resan med HMS Falken så kände jag mig väldigt förväntansfull. Då min farfar varit i flottan hela sitt liv och seglat mycket med både Gladan och Falken så känns det mäktigt att få gå en kort stund i hans fotspår. Jag har inte så mycket erfarenhet till havs som jag önskar, man skulle till och med kunna kalla mig landkrabba. Trots att det kändes jobbigt att lämna nära och kära för fyra veckors segling så är min inställning till resan uteslutande positiv.
Måndagen den 20 september klockan 01:50 blir vi hämtade utanför kadettbostäderna på Kungsmarken i Karlskrona med buss, som för oss till Kastrup flygplats. Efter ca två timmars flygresa så landar vi i Paris. Flygplatsen serverade, som förväntat, väldigt mycket baguetter och väldigt lite annan mat. Vi flyger sedan vidare till Brest.
Väl framme i Brest så möter en fransk militär upp oss och skjutsar oss till en militärbas där Falken ligger till kaj. Den svenska nyckelbesättningen välkomnar oss varmt, och vi får äta direkt när vi anländer. Efter det är det dags för den traditionsenliga påmönstringen. Vi får klättra över båda masterna och sedan anhålla om att mönstra på. Jag trodde inte jag skulle tycka att det var några som helst problem att klättra upp, men märker snart att kroppen skakar lätt av adrenalin och att mina händer krampaktigt håller tag i vajrarna. Som grädde på moset så får jag tjänsten förtoppsgast, vilket innebär att vid hissande/halande av segel så kommer jag hänga mycket i toppen. Så man kan säga att jag snällt får vänja mig vid att vara där, vilket jag tycker ska bli spännande.
Vi har haft utbildning i Brest hamn innan vi kastar loss och ger oss ut över Biskayabukten. Äntligen seglar vi utan motor! Några enstaka har blivit åksjuka, men jag har klarat mig och njuter för fullt av åkturen! Solen skiner och blänker mot vattenytan och skapar en fantastisk vy, som påminner om något man ser på film. Vi kör olika vaktschema som kan innebära tuffa arbetsperioder med lite sömn, men just nu är jag för intresserad av omgivningen för att hinna tänka på det.
Värt att nämna är att maten ombord är fantastisk god, så risken att tappa några kilon på denna resa känns väldigt liten.
Lejdaren, skott, svängskott, kveila, tamp, pyts, levang och kink är några få av alla ord som av nyckelbesättningen använder men som för en annan i princip är helt nytt. Efter några dagar känns det betydligt naturligare, men jag jobbar fortfarande med att använda de rätta uttrycken.
Under första dagen över Biskayabukten får vi äran att se delfiner som simmar och hoppar bredvid fartyget. Tyvärr lyckas jag inte fånga någon på kort, men det är gott om tid kvar så det kan mycket väl förändras.
Bra lärare, bra kollegor, bra båt och bra kockar! Det känns som en bra kompensation för långa dagar och lite sömn!
Med vänliga hälsningar
Kadett Rickard Bowin

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Anita 23 september 2016 20:27

    Så kul att läsa detta, vi saknar dig här hemma. /svärmor.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *