På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 160803

HMS Falken

Ankarpost 160804 Kl: 04:24

Kd Johanna Nilsson och Kd Sebastian Gummesson

Tisdagen den 2 augusti anlände de nautiska kadetterna från OP 15-18 samt 5st AMF-kadetter från OP 14-17 till Öckerö för att mönstra ombord HMS Falken. Vi var alla förväntansfulla på vad som skulle ske när vi nu var tillbaka i tjänst efter en skön sommarledighet.

Ombordmönstringen gick bra och samtliga kadetter genomförde traditionsenligt klättring i riggen för att sedan anmäla sig till fartygschefen. Alla erhöll en egen befattning ombord och vi började göra oss hemmastadda genom att hitta rätt binge och packa upp vår utrustning. Vi blev indelade i fyra kvarter och två vakter, styrbord och babords vakt.

Första dagen bestod av ett förstadagsprogram där vi fick mycket information om fartyget och dess besättning. Vi gick igenom allt från säkerhet till rutiner ombord. Efter en lång dag med mycket ny information gick vi och binga och babordsvakt genomförde vakt under natten.

Vi vaknade upp till en ny dag och startade dagen men en god frukost och därefter rengöringsgenomgång där vi lärde oss hur rutinerna för rengöringen ombord ser ut. Vi övade även på att överge fartyget så att samtliga känner till vad som skall göras om detta mot all förmodan skulle ske.  Strax efter detta kastade vi loss från Ö-varvet för att derivera kompassen ombord.  Kort efter att deriveringen var genomförd förtöjde sjöräddningens fartyg Märta Collin på vår babord sida och vi fick möjlighet att gå ombord och få en kortare genomgång om deras fartyg och verksamhet. Vi gick sedan ut från Öckerö med motor för att hitta en ankringsplats där vi ankrade. När ankaret tagit utspisade vi en god lunch och därefter fortsatte ”förstadagsprogrammet” med ny utbildningen. Vi fick en introduktion i tampar, posttjänst, maskin och sjötermer. Mycket ny information på en och samma gång och vi insåg att vi har mycket att lära de kommande veckorna.

Styrbordsvakt genomför ankarvakt under natten och babordsvakten får sova gott hela natten. Idag väntar en ny dag där vi troligtvis skall sätta segel, kurs och fart mot vårt första mål, Bergen. Det ska bli kul att komma igång på riktigt och sätta segel mot Bergen. Vi är alla fortvarande mycket förväntansfulla. Vi hoppas på bra vindar och fint väder!

På återseende!

/ Kd Gummesson och Kd Nilsson.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Bo Lange 4 augusti 2016 10:53

    Hej FALKLEN, då jag söker er position kommer bara GLADAN upp på Öckerö ?
    Thomas FC ser synnerligen myndig ut med sitt nya ansikte, det är väl han ?

    • John Samuelsson Bo Lange 6 augusti 2016 01:11

      Hejsan! Finns med på Marine Traffic. Det stämmer det är Tomas Falk. MVh John 3sk FAK

  • Lars Linde ordf FM 7 augusti 2016 13:44

    Hallo! Hela Falkens besättng ! Föreningen Flottans Män i Ängelholm har sedvanlig söndagsförmiddags sammankost och signalerar sin hälsning till HMS Falkens chef och påmönstrad besättning, varibland finns vår yngsta medlem Johanna ! Vi följer Er i sjökortet och med vårt eget bestick samt tillönskar GOD WIND på Er fortsatta segling ! Ville Frithz

    • John Samuelsson Lars Linde ordf FM 7 augusti 2016 15:16

      Hejsan! chefen tackar så mycket. Vi närmar oss ankarplatsen med språng. Efter nu har provat stormfock samt stormstor så har vi kommit underfull med man aldrig kan ha för lite segel.
      MVH Samuelsson
      Med hälsningar från Falkens besättning

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *