På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 160607

HMS Falken

Hejsan bloggen, 301 Pettersson som har fått äran att skriva ett blogginlägg på nationaldagen. Idag var det på dagen 493 år sedan Gustav Eriksson/Vasa red in i Stockholm efter att han med hjälp av dalmasar besegrat danskarna, och efter det kröntes han till kung av Sverige. För att hylla Gustav Vasas seger över danskarna så har man gjort den 6 juni till nationaldag.

Eftersom nationaldagen är en flaggdag så skulle vi hissa samtliga signalflaggor, även om jag inte har aning om vad dessa flaggor betyder så måste jag erkänna att det var häftigt att se samtliga flaggor i luften över hela skeppet. Därefter var det en visning av däck för allmänheten från klockan 09:00-11:00. Därefter hade vi permission, vilket var uppskattat för då kunde man gå omkring och se Marstrand och speciellt Carlstens fästning som byggdes av Carl XI under 1680-talet.

Idag är det sista dagen för mig ombord på HMS Falken och jag kan säga att det har varit tufft att få in så mycket information och erfarenheter i skallen under en så kort tid, men under de sista dagarna så har jag lärt mig att uppskatta dessa nya erfarenheter. Jag måste erkänna att de första dagarna var väldigt tuffa med all den information man fick och gjorde att man var helt mör i skallen och efter ett tag började även sjömännen märka det. ”Pettersson, förstår du?”, ”Pettersson, du ser väldigt fundersam ut” var ett par exempel av vad man fick höra, däremot är det tur att man får hjälp när man inte förstår då det underlättar mycket. Dessutom vill jag gärna hylla all besättning ombord på HMS Falken som verkligen gör ett grymt bra jobb och ser till att vi elever håller moralen och motivationen uppe efter en tuff dag, för nästan alla har haft tuffa dagar ombord på ”The Millenium Falcon”.

Under de senaste dagarna så har jag börjat komma in i flytet och börjar förstå lite i alla fall. Jag har också märkt att det finns vissa saker som är extra roligt att göra ombord på Falken och det är att vara rorgängare(styra skeppet), något av de bästa minnena som jag kommer att ha ifrån den här resan är att jag fick styra in Falken i Marstrand vilket var en härlig erfarenhet. Det är dock skönt att det är över för min del imorgon då man får komma hem och träffa familj och vänner efter 12 dagar ombord på Falken. Jag vill dessutom hälsa hem till familjen, vänner och återigen tacka Bernadottegymnasiet för att jag har fått möjligheten att segla med ”The Millenium Falcon”.

DSC_6691

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *