På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150705

HMS Falken

Idag, klockan 9, kastade vi loss från handelshamnen i Karlskrona. Vi gick ut en bit utanför och lade ankare för att sjövärnskåren ville ha oss på besök. Vi fick skjuts in till Kungsholmen som är en liten ö med en gammal fästning. Vi möttes upp av några Svk:are som hade uppställning i skuggan. En av instruktörerna visade oss runt på ön, vi fick gå in i gångar och titta på logement, sedan gick vi till något som kallas rundhamn och den var väldigt fin och speciell. Runt rundhamnen är det en mur med hål i för att vapen ska kunna siktas in där, på sidan finns det större hål för kanoner. Rundhamnen är rätt liten så endast små skeppsbåtar kommer in där. Rundhamnen är, precis som den heter, rund. Från sidan ser det ut som en bassäng, och Svk brukar faktiskt bada där. Vi fick även höra att det brukar åka in civila småbåtar dit och lägga till, fast de inte får vara där. Efter rundhamnen tog vi oss tillbaka till den andra hamnen som vi kom ifrån, det var väldigt varmt i hel uniform med långa arbetsbyxor och skjorta.

När vi kom tillbaka fick vi lätta på klädseln, jag, och nästan alla andra, drog på mig shorts och t-shirt. Sen skulle jag fylla min vattenflaska igen, men jag hinner bara gå halvvägs då jag hör ”vattnet är slut”, så det var bara att vända tillbaka. VO fixar det så fort han kan medan vi andra halar upp skeppsbåtarna. Sedan dags för bord och bänkar, då stack jag och fyllde på vattenflaskan för att sedan äta en riktigt god lunch med tortellini och gräddsås med kött och grönsaker.

Om 15 min är det dags för vårt första vaktpass i våra nya vakter, nu finns inte babord och styrbord vakt längre, vi har bytt till 3 vakt, vilket betyder att vi går på var tredje vaktpass, så vi vaktar i 4 timmar sedan är vi lediga i 8 timmar. Vi har blandat runt en del och fått nya kvartersförmän, förut var jag kvf för kvarter 4, men nu har Sahlin tagit rollen som kvf för vakt 2, den vakten jag tillhör. Att kliva av från kvf positionen känns skönt, det har varit väldigt stressigt i huvudet att hålla koll på alla i kvarteret, alla vaktscheman och vart alla ska vara under gång (när vi kör för motor/segel). Jag tror Sahlin blir en bra kvf, han har bra koll och gör sitt bästa för gruppen.

Mitt kvarter har varit fantastiska, de har stöttat och respekterat mig, gett mig beröm för bra scheman och så vidare. Jag kunde inte ha ett bättre kvarter, ingen tjafsa eller sa emot. Alla gjorde sitt bästa och tillsammans gjorde vi de jobbiga uppgifterna till roliga uppgifter och det vill jag tacka er för.

Som vanligt vill jag hälsa till familj och släkt från Falken!

Kram 422 Axelson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *