På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150628

HMS Falken

Open Ship!

596 besökare har gått över HMS Falkens landgång från hela världen, gamla som unga. Gamla seglare och blivande seglare. Många kort och en del filmanden allt i fullt ös när Falken drog i gång. Som pricken på i:et så hade vi ut en roddbåt och tränade rodd-manövrar.

Vi har under dagen fått höra många frågor kring varför vi gör detta och vad fick oss att göra detta och här kommer några svar från elever ombord:

HMS Falken sjösattes 1947

Längd och bredd: 39m lång och 7.5 m bred, 31 m hög

Djupgående: 4.2 m

Intervjuer med en del av besättningen:

Mefras – Toppgast

Vad tycker du om att segla HMS Falken?

  • Det är en sammansvetsning mellan olika människor som innehåller både nya vänskaper och sammarbete. Som elev får du inte bara utöva din position du får också vara med att styra och olika vaktposter detta ger dig en hel del nya kunskaper inom tex navigation.

Svaret på frågan vad han tycker om att vara toppgast kan man sammanfatta på med ett ord ”toppen” men även det bästa, man känner sig fri.

  • Det ryktas om att det finns en text högst upp på toppen och ja det finns det och på frågan om Mefras är en av dem som har läst är svaret ett klart JA och inte bara en gång och kommer inte att bli den sista häller.

Sista frågan: Varför kom du hit från första början?

  • För att jag var intresserad av flottan.

Axelson – Skansgast & KVF

Vad tycker du om att segla HMF Falken?

  • Det är jobbigt men kul. Det jobbiga är sömnen eftersom det kan vara en bristvara. Allt annat är kul som studiebesöken som inte bara är den svenska marinan utan även den Italienska när det seglade utanför Italien.

Sökte för att kompisarna skulle men också för att det är roligt att segla.

Uppgift:

  • storstation tung uppgift eftersom det är 1 ton man har att göra med. Uppgiften som KVF (kvarters förman) detta går på att ha koll på en specifik grupp och ha koll på all information som vaktschema och tider. Man måste ha flera saker samtidigt eftersom det gäller 6st individer.

Nyman – Skansgast

Vad tycker du att segla HMS Falken?

  • Det är kul att lära sig nya saker. Det är en spännande och annorlunda uppgift.

Nyman är en Sjövärnskårist som är inne på sitt 3:e år och sökte genom den frivilliga organisationen. Hon gillade att segla under kurserna lämnade därför in ansökan. Men detta är inte som att manövrera en 2-krona eller IF båt detta är något helt annat, en ny utmaning.

På frågan om det är något som hon skulle kunna göra om är finns inget rakt svar men resan är inte över så man vet aldrig hur det ska sluta.

Edlund – Skansgast

Hur är det att segla på HMS Falken?

  • Det flyter på bra...

Det bästa på HMS Falken är kamratsaken ombord. Den vänskap man får ombord kommer man ha kvar.  Att segla med Falken är den ett minne för livet en utmaning som lär en vad som är viktigt att man inte behöver använda datorer ständigt. Man går igenom en utveckling men resan innehåller också.

Wykman – Stortoppgast

Seglat på andra båtar förr och är intresserad av detta. Att segla just på Falken kommer ifrån Wykmans pappa som har jobbat på detta fartyg som Fartygsläkare.

Att segla är det är det bästa som finns att segla större fartyg. Känslan, mäktigt och friheten att vara ute på havet. Det finns inga gränser du kan ta dig långt och åka snabbt.

Uppgiften som toppgast är en aning läskigt, men det ska genomföras eftersom det är hans uppgift så det är bra att träna. Målet är att läsa på toppen av Stormasten.

Wallgren – Pekegast

Hur är det att segla HMS falken?

  • Lärorikt och spännande hittills eftersom man inte vet vad som väntar. Det är krävande mentalt och fysiskt, utmanande på ett sätt.

Att beslå segel är inte hans starka sida men det kommer att bli kul när sjön kommer. Wallgren kommer att följ följa sin uppgift och tar det på största allvar.

Som många andra sökte Wallgren via sjövärnkåren och blev en av det få som fick möjligheten att delta på HMS Falken. Han vill tjänstgöra ombord igen, gärna på varmare breddgrader när denna tjänstgöring är slut.

Det bästa med Falken är utmaningen och alla lärdommar.

Brokås – Backgast

Att segla falken är något som jag helt klart kan göra om. Det är roligt och lärorikt, att lämna detta skepp med vetskapen att jag kan handskas med den kommer att vara en häftig känsla. Som Nyman, Wallgren och Edlund är jag en sjövärnkårist och har sökt via den.  Men det är en blanda besättning ombord från många olika ställen.

Min position är förstation där jag tar hand om gaffelfocken ”örfilen” som vi kallar det och olika fall och skot. Men det absolut roligaste är allt med sele.

Det jag inte trodde när jag mönstrade på är att vi skulle få en sådan otroligt god mat. De 3 kockarna lagar top-notch mat även när allt lutar och vi tränar på att slå och gör det 12gg innan lunch står maten ändå lika god klar när vi ska äta.

Ett stort tack till alla som har deltagit i detta inlägg och jag hoppas att ni har fått lite insikt i Varför vi sökt och vad vi tycker om vår resa.

GMY 404 Brokås

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *