På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150601

HMS Falken

Sista utbildningsdagen skrives ut med en gnutta sorg i pannloben.

Vi tänkte göra ett sammandrag av dagen som varit samt gårdagen i detta inlägg.

Igår kastade vi loss från Donsö där vi hade legat till kaj under lördagen. Donsö bjöd på en gemytlighet som bara en ö med två hus per kvadratmeter kan göra, samt en bowlinghall att svinga lite klot i.

Det var en trevlig kortvisit i en typisk västkust-anda då det blåste 17m/s i västlig riktning, vilket gjorde att fartyget låg pressat helt och hållet mot kajen. Detta medför naturligtvis en lite svårare losskastning. Detta löste vi fenomenalt genom att ta ut ett strömankare med hjälp av Skeppsbåten som vi har ombord. Den manövern vi gjorde var att vi släppte ner ankaret ca. 70 meter ut från kajen och vevade in dem lätta 220 tonen som den lilla jollen vid namn HMS Falken väger. För att genomföra detta krävdes 20 överväldigande starka stridsmotormän (läs maskinare) som utan att spilla en droppe svett vevade ut fören för att sedan puttra iväg för maskin.

Efter att vi kommit ut ur den, i vår tro, den blåsigaste ön som går att hitta i Göteborgs skärgård satte vi segel mot Göteborgs södra inlopp där vi ankrade över natten. När vi väl ankrat skiftade om toppseglen så att dem skulle ligga åt rätt håll i förhållande till vinden. Vi utförde även en enklare utbildning i skeppsbåten samt hur man kör ribben.

Idag lättade vi ankar för att sedan låta ankaret plumsa ner utanför Öckerö. På väg mot ankringspunkten satte vi storseglet, gaffelfocken, stagfocken, klyvaren, jagaren, förtoppseglet samt stortoppseglet för att segla förbi varvet där Gladan ligger med pompa och ståt. Vi kom upp i hårresande 11 knop när vi ståtligt och representabelt gled förbi systerskeppet och dess besättning… 4 gånger. Sista förbipassagen flöt vi in i hamnbassängen där vi 20 tappra sjömän hissade ner seglen som en lite show i hur liten yta man faktiskt kan stanna på med en, på kort tid, drillad besättning.

När vi hälsat på systerfartygets besättning gick vi för motor för att lägga oss till ankars utanför Öckerö där vi i skrivande stund ska tillbringa natten. Dagen har bjudit på fint väder och mycket action ombord.

Hoppas vi har försvårat måndagsångesten för er som inte kan vara med om allt detta otroligt härliga som Falken har att erbjuda samt att ni får en trevlig vecka vidare.

Båt & cykel!

/Robin Böll & Sebastian Hevosmaa

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *