På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150529

HMS Falken

Godkväll alla tacoätande, fredagsmysande människor!

Idag har vi kastat loss från Falkenberg där vi har haft uppehåll från vågor, vind och annat stök som finns till havs.

Morgonen började med sovmorgon och frukost av rang som snabbt uppslöt i en övning i hur man förhalar ett skepp som ligger till kaj. Det innebär kortfattat att man flyttar skeppet längs med kajen från punkt A till punk B, utan att använda motorer.

Därefter kastade vi loss från industrikajen som hämmade oss från att ha open-ship igår, torsdag. Vi lade oss sedan ca. två distansminuter utanför Falkenberg där vi har legat sedan klockan 15:00. Hela besättningen står och darrar i väntan på den perfekta vinden som ska ta oss mot Donsö i Göteborgs skärgård.

Vädret har varit exceptionellt konstigt då det är stora vågor men ingen vind. Vi lyckade dock med den lilla vind som fanns att förfoga, backa med skeppet trots att vinden kom akterifrån. Ett övernaturligt fenomen tycker vi.

I skrivande stund sitter styrbordsvakten och kollar på gulliga katter på youtube medans babordsvakten sliter sig besinningslöst svettiga uppe på däck.

Det var dagen i stora drag, nu ska jag och Viklund upp på däck och slita förtvivlat i tampar och få skutan att gå framåt mot vårt delmål i denna korta men lärorika resa mot Göteborg.

Ha en trevlig helg, vi tar hand om sjösjukan åt er så slipper ni det vardagsbekymret!

På återseende, Viklund & Hevosmaa

DSC_3552 DSC_3545 DSC_3538 DSC_3530 DSC_3525 DSC_3688 DSC_3684 DSC_3682 DSC_3680 DSC_3675 DSC_3665 DSC_3661 DSC_3651 DSC_3640 DSC_3638 DSC_3628 DSC_3621 DSC_3615 DSC_3601 DSC_3600 DSC_3595 DSC_3592 DSC_3589 DSC_3572  DSC_3555     

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *