På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150420

HMS Falken

Hallå där hemma!
Jungman Kylberg här, eller snarare bloggare Kylberg. Idag har jag fått känna hur det är att stå i byssan på Falken. Byssan är ”köket”, själva hjärtat om ni frågar mig. Redan på en timme hade jag lärt mig massa nya tips och trix på allt ifrån hur man skär en paprika på bästa sätt till vilken musik som är bäst om man ska koka kaffe. Det som jag möttes av först var hur svårt det var att hacka en lök samtidigt som man måste hålla i sig för att inte trilla. Det skulle behövas en hand till kändes det som. Sen lärde jag mig ganska snabbt att man inte fick släppa någonting, då låg det på durken 3 sekunder senare. Antingen fick man hålla i kniven om man skulle slänga skalet, eller så fick man stapla saker i sidledes mot väggen för att det inte skulle fara omkring.
Efter ett tag blev det en vana och man tänkte inte så mycket på det, det gick på rutin att lägga allt bredvid spisen till höger. Men plötsligt så vände vi och då flyger allting åt andra hållet, och så där höll det på. Inte nog med att det lutade, det gungade (gungar fortfarande) ganska kraftigt så man kastades fram och tillbaka. Den som stod närmast dörren ut fick spontana saltvatten duschar, mysigt! Till allemans kaffe bestämde vi för att göra en tiramisu med jordgubbar som go-fika, det blev givetvis väldigt uppskattat bland alla sjöblöta själar.

Det var riktigt kul att se hur det egentligen går till inne i byssan. Vanligtvis ser man ju bara att råvaror flyger in och färdiglagad, väldigt god mat kommer ut. Sen är det också något som jag förundras av, hur kockarna hela tiden kan hålla en sådan hög standard. Nu när jag har testat på hur det är så blir jag ännu mer imponerad. Stor eloge till, köksmästaren, förste kocken och andre kocken, inget hade fungerat utan dem.

Eftersom att jag stod i byssan hela dagen 0900-1900 så fick min vakt klara sig utan mig på ett pass. Jag gick ner på trossbotten ibland för att kolla till dem när de var frivakt, då var det nersläckt och alla sov. Det är en fråga jag brukar få när jag berättar om hur det är på Falken, ”Hur är det med sömnen?”. Jag tror jag talar för alla när jag säger att sömn aldrig är ett problem, med det menar jag att det inte spelar någon roll vilken tid på dygnet man lägger sig ner, man somnar alltid. Det är inte så att man är konstant trött och seg utan mer att när tillfälle ges så märker man att man är trött och somnar därför fort. På kvällarna när man går och lägger sig i sin binge brukar det i alla fall för mig ta en max två minuter innan jag somnar. De minuterna ligger jag och bara låter mig vaggas av vågorna, om det är några. Det är en väldigt speciell känsla att ligga i bingen och ena sekunden känna sig tyngdlös, medan man nästa sekund pressas hårt mot madrassen. Sen om man är orolig att falla ur bingen när man sover kan man antingen fälla upp två höga kanter, eller spänna fast sig med en rem eller två. Personligen tycker jag det är skönast och smidigast.

Bortsätt från den hårda sjön har vi haft väldigt fint väder idag. Solen har lyst hela dagen och jag sitter just nu i Gunrummet och tittar på en helt fantastisk solnedgång.

Varma och saltstänkta hälsningar hem till Sverige
Jungman Kylberg
FC

 

Rorgängare HMS Falken 2. kock 1. kock Jungman Lissner Elev klevsäter Utsikt 2: sk Kockpraktikant

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Hedda Kylberg 23 april 2015 14:30

    Hej Heddis!! <3

    Hoppas du har det bra där ute på det stora blå! Jag saknar dig och när du kommer hem har jag massa smaskiga saker att berätta för dig ;) det du, sug på den!

    Spy lite för mig och ta med solen hem åt oss och så syns vi snart! Ha det fortsatt bra min fina vän!

    Hälsa Rut också!

    Väl mött från
    Sara Nordmark

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *