På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150309

HMS Falken

 

 

 

Vi lämnade Algeciras på fredag eftermiddag. Vi hade förberätt Falken för hårda vindar med revad bredfock, revad gaffelfock och bytt storseglet mot ett stormsegel.  Vi fick plattläns genom Gibraltar sund och vindar med byar på 27 m/s. Det byggdes upp kraftig och brant sjö i sundet så efter ett tag hade vi bara stormfocken och stormstoren kvar. För att det skulle gå så kontrolerat som möjligt slörade vi oss fram i kustsonen och gippande när vi närmade oss land och innan vi gick ut i trafiksepareringssonen.  Trotts detta rullade falken kraftigt från sida till sida så man fick hela tiden parera rörelserna. Tidigare när vi kryssat så har ju fartyget lutat med en ganska konstant vinkel med rörelser långskepps när hon stävar mot sjön.

Vi han igenom Gibraltar sund innan solen gick ner och sjön minskade något. Vädret var klart utan moln med bara lätt torrdis så men såg Marocko och Spanien tydligt. Följande dag gick jag på min vakt kl 04:00 och vinden hade mojnat och vågorna dött ut. Det var då ca 20 distansminuter kvar till kanalen vi ska in i för att komma till Sevilla. Lördagen bjöd på bra väder med lätta vindar så seglingsövningar utfördes under dagen. Byssan bjöd också på smarriga nybakade bullar vid eftermiddagskaffet. Vi ankrade ca 5 distansminuter från flodens mynning där vi ska uppför imorgon. På kvällen var det filmvisning på trossbotten och sedan tog babords vakt ankarvakten så jag fick sova gott hela natten.

Vi lyckades få med en fripassagerare ombord i form av magsjuka och hittills har fem personer blivit dåliga. Det positiva är dock att det tycks gå över ganska fort. Vi har vidtagit åtgärder för att stoppa spridningen genom att delat upp toaletterna för sjuka/icke sjuka, delat upp disken samt att vi använder mycket handsprit på både händer och ledstänger.

Idag hissade vi segel och lättade an ankare utan att starta motorn. Vi har ingen stress för vi ska tillbaka till samma ankarplatts som vi låg på. Solen skiner, mycket svaga vindar och ingen sjö. Nu har vi skotat seglen så att Falken drejar bi vilket innebär att man lovartsskotar förseglen så att man ligger stilla i vattnet. Sedan sjösattes och riggades skeppsbåten så nu ska alla få lov att provsegla den. Övriga håller på med tamparbete och utbildning. Byssan bjöd på glass till eftermiddagskaffet.

Hälsningar 321 Sörkvist

DSC_1509 DSC_1638 DSC_1608 DSC_1575 DSC_1584 DSC_1580 DSC_1586 DSC_1665 DSC_1480 DSC_1661 DSC_1621 DSC_1614 DSC_1488 DSC_1482

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *