På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 141125

HMS Falken

Däck

Resebrev 141125

Land i sikte! Hördes över hela fartyget när utkiken uppe från fockmasten rapporterade in bergen vid horisonten. Oj, resan har gått fortare än beräknat, vad mycket lättare det nu blir att navigera. Tänk att vi hittade hit med hjälp av solen, stjärnor och planeter. Några små öar mitt ute i den stora atlanten är nästan som att hitta en nål i en höstack, men vi lyckades. Vinden har efter de senaste dagarnas hårdblåst mojnat ut och vi har satt mer segel för att hålla farten uppe. Det senaste i ordningen var Storstängsstagseglet och det gav oss nästan en knop mer i fart och en betydligt lugnare gång i sjön. Vad roligt, då är vi snart framme på Funchal, Madeira och med det är den längsta delsträckan avklarad. Det skall bli skönt att känna fast land under fötterna och få vila ut ordentligt efter några hårda dagar till sjöss. Kanske man skall ta sig ett glas madeira på madeira? Låter som en plan och så får det bli.

Fortsatt trevlig vecka för er där hemma, hoppas allt är bra med er!

PS Dobby, vi har hittat en liten hamster när han stod och försökte styra båten, han är nu satt i en bur och tas väl om hand av besättningen och matas flera gånger om dagen. Däremot fanns inget hamsterhjul så under nätterna släpps han ut på däck och får springa av sig.

Ha det bra!

Hälsningar

Flkd Karl Beillon

resebrevsförfattareLissner till rorsDSC_6677arbete på däck 2arbete på däckSolen går upp

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Dobby 25 november 2014 13:41

    Hurra! Hamstern är i välbehåll bra att ni tar hand om honom:) hoppas du mår bra flkd Beillon! Ta gärna med några fräcka djur från Madeira, har alltid velat ha en cool apa som husdjur :) vi ses förhoppningsvis 10e dec i Las Palmas! vid alla havets salta sillar! over

  • SarahLinn 25 november 2014 17:30

    Hurra! Skönt att höra att ni närmar er land! Nu ser jag er på AIS:en också, har varit dåligt med det hittills..
    Och så en liten hälsning till Simon:
    Hoppas du mår bra och att hostan är bättre!
    Ny kursstart igår, en kurs av tekniker för tekniker - suck. Kan också meddela att gårdagens avsnitt av Homeland var mycket bra och avslutades med den värsta cliffhangern hittills... Saknar dig! Puss och kram Sarah

  • Murvl Murvlsson 25 november 2014 18:08

    Riv mina råsegel sneseglare! kölsvin!

  • Peter Lilliebjörn 25 november 2014 18:08

    Underbart att höra att ni fått land i sikte!

    Efter en hård seglats, är upplevelsen obeskrivbar när man ser land vid horisonten! Lycklig den som hade äran att få vara utkik vid tillfället.

    Några frågor; Vad uppskattade ni våghöjderna till när sjöhävningen var som kraftigast? Och, vilken var er maximalt uppmätta vindhastighet?

    Njut nu av Madeira! Det är sannerligen en fantastisk ö! Bra idé att testa madeiravin! Och testa grillspettet med marinerat oxkött eller den speciella dolkfisken (se Wikipedia).

    Funchal är en helt underbar liten stad. Visste ni förresten, att Ronaldo kommer från Funchal?

    Ha det nu riktigt bra och koppla av när ni får möjlighet! Och till Caroline vill vi säga, varmt välkommen hem!

    Bästa hälsningar
    Peter
    med familj

  • Sara 25 november 2014 18:25

    Hej på er! Jag har förstått ni har det mycket bra och trevligt, superlativ upphöjt till flera, fantastiskt god mat etc etc. Börjar ana oråd. Överhängande risk min käre sambo uteblir från hemkomst då härhimma består av barn-yyyyyl, trångt om plats i bädd, gröna ärtor i salladen och andra otrevligheter. Därför, malajtomte Ramberg;
    KOM HEM IGEN! Det är en order!!!!!!! (Infoga valfri arg emoji)
    Hälsar tockan, Luvi & Gretch +Telmo

  • Johan Svensson 25 november 2014 18:25

    Hej Maria! Hörde att du var stormskadad! Krya på dig! Häng i! Håll ut! Du kan ju inte missa finalen på Er resa, i farvattnen runt Kanarieöarna! Puss och Kram
    Pappa Svensson

  • Hillevi Winberg 25 november 2014 20:05

    hej en hälsning till M.Winberg din lilla syster har blivit skolans Lucia

  • Christer Grann 25 november 2014 21:43

    Hejsan
    Gott o höra att resan går bra o snart lite fast mark under fötterna .
    Extra roligt o se korten från båten
    Idag har vi sett solen . Hade nästan glömt hur den ser ut .
    Cadillacen är startad :)
    Ses på Teneriffa hoppas vi . 10 mil till hamnen verkar det som .va rädd om dig/ er
    Mvh Christer o Gitte

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *