På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 140911

HMS Falken

Jaha skriva resebrev, det kanske inte var min första tanke. Utan att lära mig en drös med knopar och vad alla olika ting har för namn ombord.

Onsdag (10/9) frukost var nog den första måltiden för de flesta ombord. Vinden hade nämligen mojnat och vi hade ändrat kurs, så sjösjukan dämpade sig och matlusten fann sig. Dessutom var de flesta från styrbords friavakt utvilade och nästintill för utsövda, då vi sov längre än vanligt.

Efter den nästan gudomliga frukosten var det tid för lektion i de olika stationer vi har ombord. Såsom; förstation och storstation. Vid dessa stationer finns ett antal tampar för att sätta de olika seglen, utöver det var det utbildning i maskinrond. Resten av dagen ägnades åt underhåll i form av målning, skrapning och oljning för vår vakt. Under tiden så höll babordsvakt i ett träningspass utan dess like, där samtliga deltagare lämnade storluckan med ett utmattat men glatt ansiktsuttryck.

När vi närmade oss Kielkanalens mynning vid midnatt mötte den tyska lotsbåten upp för att lämna lotsen. Lotsen ledde oss i sin tur in i kanalen. Strax därefter var det dags för lite välbehövlig sömn för styrbordsvakten.

Morgonen därefter vaknade vi upp i en stilla Kielkanal med bondgårdar bara ett stenkast från fartyget. För oss toppgastar var det dags att rigga förtoppseglet, vilket innebär att man skall klättra allra högst upp i den förliga masten och med hjälp av bensling fästa seglet i ringar som sitter runt toppmasten. När det förhållandevis enformiga arbetet var genomfört var det dags att testa hur väl seglet satt i masten, genom att ”provhoppa” ringarna. För att göra det så krävs det att man som toppgast ”hoppar” hela vägen upp i masten utan något vidare stöd. Väl där möttes man av en fantastisk utsikt över den tyska slätten.

Just nu håller vi på att passera den sista slussen för att ta oss ut ur Kielkanalen och sätta kurs mot Engelska kanalen.

 

Vid tangenterna

331 Olsson

311 Delin

DSC_2606 DSC_2613 DSC_2583

DSC_2591 DSC_2593

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Kalle magnus 11 september 2014 16:39

    Fina bilder. Skall bli spännande att följa er seglats mot Malaga är det 331 Olsson som syns på en av bilderna

    Mvh

  • Lars Anderberg 11 september 2014 19:08

    Ser att Falken nu är ute på Nordsjön med sikte mot Aldernay. Det blir säkert en spännande höst nere på Medelhavet. Besöker själv Malaga senare men tyvärr inte så att det passar med att besöka Falken. Det vore trevligt. Ha en bra segling!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *