På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 140818

HMS Falken

2014-08-18 Fortsatt kurs mot Karlskrona

Vi lämnade Gdynia, Polen igår och i för närvarande har vi 37 distansminuter kvar till Karlskrona. Det går ordentligt med sjö, 2,5-4 m vågor och blåser omkring 15 m/s. Om allt går enligt plan kommer vi ankra utanför Karlskrona imorgon morgon/förmiddag.

Jag som skriver heter Elisabeth Steen och det här är verkligen inte min normala arbetsmiljö. Jag och min kollega Robert Edsman har haft förmånen att följa med Falken under 1,5 veckas tid. Vi mönstrade på i Kotka, Finland, för lite drygt en vecka sedan. Normalt jobbar vi som försvarsmeteorologer på F21, Norrbottens flygflottilj, respektive F17, Blekinge flygflottilj men under resan har vi gått som elever och fått delta i allt från att skura däck till att stå i riggen som utkik. Det har varit intressanta dagar med mycket nya intryck och lärdomar. Jag som inte seglat något alls innan jag klev ombord tyckte i början att det var helt förvirrat med nya uttryck, tampar och segel kors och tvärs. Efter några dagar började det väl bli lite lättare att hänga med men det är inte helt lätt ändå.

En väldigt viktig lärdom som präntas in i alla elever ombord är vikten av att hålla i sig så man inte faller och gör sig illa eller i värsta fall åker överbord. Det är emellanåt en riktig utmaning att ta sig fram på fartyget. Något annat som är fascinerande är hur vardagliga saker som att äta mat, diska och duscha blir så mycket mer utmanande när det går höga vågor.

Verksamheten snurrar runt dygnet runt och det är ett riktigt lagarbete som utförs ombord. Alla måste hugga i för att det ska fungera. Jag är verkligen imponerad av hur duktiga eleverna är och hur proffsigt de agerar i sina roller på fartyget. Visst är det en del som blir sjösjuka men de biter ihop och gör ändå de uppgifter som skall göras. Både eleverna och besättningen har varit mycket hjälpsamma och vi har känt oss välkomna ombord.

Jag tror att det förväntas att jag ska nämna något om vädret under resan så jag får väl göra det. Det har varit sol och svag sjö blandat med hällregn och kuling, som mest hade vi 18 m/s (det är ca 65 km/h). Då kände i alla fall jag mig ganska liten. Det är otroligt intressant att få uppleva prognoserna i verkligheten och diskutera med besättningen hur de upplever prognoserna och hur väl de brukar stämma med verkligheten.

Även fast vi har en bit kvar så vill jag passa på att tacka besättning och elever för att vi fått följa med och delta i verksamheten. Det har varit en rolig och utmanande tid ombord.

/Lt Elisabeth Steen

bild 2 bild 1

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *