På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 140813

HMS Falken

Ohoj!

Med två ny påmönstrade metrologer ombord HMS Falken hoppades vi att vi själva kunde tämja vädergudarna men ack så var ej fallet. Vi möttes av motvind av giren ner mot Gdynia i form av 2 meter höga vågor och vindar i 14-18 M/S samt piskande regnväder om nätterna. VAD HÄNDE? Oväderet som varade under natten fick många av de salta eleverna att hysa större respekt för havet samt att sann sjömanskap sätts på prov i form av allt som inte sitter fast åker överbord i lutningen. Även under däck fick kadetten smaka på det sneda underlaget då kadetten lade sig till kojs på styrbordsidan men vaknade av ett slag när han flugit över durken in i babordssidans fasta inredning. Ingen skada sked utan kadetten fick lära sig att fälla upp fallskyddet i bingen den hårda vägen.

Meterologernas febrila regndansande ovan däck under natten lyckades och har nu givit oss blå himmel, sol och vinden är nu med oss återigen. Arbetet på däck fortgår enligt rutin och ovädret är nu ett minne blått dock en erfarenhet rikare.

Tampförhör för eleverna har nu traditionsenligt genomförts med gott resultat dock med en smula nervösitet. Avslöjandet av hur förhöret går till samt vad det innebär vet endast vi väl som tidigare seglat ombord. Ytterligare kunskap är tjänad och sökandet för mer lärdomar om fartyget Falken samt om sjömanskap fortskrider.

Nu är det endast två dagar kvar till vi angör Gdynia i polen och ytterligare sex dagar till vi återigen når Karlskrona. Tiden ombord flyger förbi tack vare fullspäckade dagar samt seglen i topp och besättningens skojfriska humör.

Nyss ljöd VOs stämma ”LOVA” vilket snart innebär en vändning genom vind vi behövs återigen på däck. Med detta sagt säger vi på återseende!

Fair winds!!

 

/ Kd. Pascal Amkell & Kd. Carl Lüning

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *