På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 131001

gladanochfalken

HMS Falken resebrev 131001

Nu är tyvärr denna period strax tillända. Vi möttes upp här på Ö-varvet, Öckerö för några veckor sedan och nu är vi tillbaks igen. Falken ser dock inte riktigt likadan ut. Med eleverna och hela besättningens hjälp så har vi nu slagit ifrån seglen, tagit ner mycket av tågvirket. Nästa gång vi jobbar tar vi ner rundhulten ( master och bommar mm). I början av utbildningen tyckte de flesta eleverna att det var mycket att lära på en gång och det var ovant att klättra i riggen. Nu rör sig alla ganska vant både på däck och på höjden, så ur ett perspektiv, där 3, 5 v är ganska kort tid i våra ögon att vara till sjöss så påstår jag att vi hunnit lära oss mycket. Nu kan ni fråga våra elever (Vi har ju dom några timmar till) vad bb halvt ror, bäring, förhalning, solhöjd, utlandsbesök, shipshape, tvätta kläder, leva tätt (mycket tätt) jobba nätter, kamratskap, ett guppigt Skagerack, solig skärgård, segla loss från kaj, segla skeppsbåt, köra ribb, följa rökdykexamen samt uppvisning mm är och hur. Listan skulle kunna göras väldigt lång på vad eleverna gör under sin tid ombord. Så trots det är kort tid, tycker vi den är lärorik sedan är det ju så som så mycket annat, det tar en livstid att förkovra sig klart, och våra ämnen är sjömanskap och navigation.

Vi är övertygade om att dessa blivande specialistofficerare blir ett välkommet tillskott på våra förband när dem är klara med hela sin utbildning, likaså hoppas vi att våra Strömstads elever som sökt GMU (Grundläggande militärutbildning) nu i januari kommer att trivas och fortsätta utvecklas i inom Försvaret, ni behövs också.

Vi önskar våra elever Fair winds and following seas på sin vidare utbildning och äventyr.

Nu riggar vi av Falken och vårdar materielen samt förkovrar oss under vintern, där vi även kommer att hinna med en period på HMS Gladan.

Jag tackar också Falkens besättning som under lång tid med mycket högt tempo levererat fantastisk utbildning enligt mig.

1.e Kocken Robin Ivarsson som också är vår IT chef kommer att lägga ut bilder som handlar om avriggningen på bloggen och fortsätt följ Gladan som fortsätter utbilda hela vintern,

Falken besättning genom Thomas Falk, FC

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *