På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130923

gladanochfalken

Hejsan!

Just nu ombord på Falken pågår förberedelser för att gå till segels. Vi ligger till kaj i Skagen och har haft ett lugnt men händelserikt dygn sedan vi lade till igår förmiddag.

Ett besök på sjömanskyrkan var inplanerat efter lunch. Det var kul att höra att man har verksamhet kvar i ganska stor utsträckning och inte bara i Danmark utan även runt om i hela världen. Många av oss tog också tillfället i akt att trigga igång tävlingsnerverna genom lite pingis. Nästan en timmes spel blev det och det var kul att göra någonting annat än vad vi brukar göra tillsammans ombord.

Det bokades sedan bord på en av Skagens restauranger ”Jacobs”. Uppemot tjugotalet pigga och glada sjöman åt gemensamt ute och även det var trevligt. Det var många två-och trehundra grams köttbitar som beställdes in, det är en av ”Jacobs” klassiker som serveras med ordentligt av pommes, valfri sås, och antingen sallad eller brynt svamp.

Idag måndag sätter vi kurs mot Skredsvik och hoppas på härliga vindar och fin segling. Redan nu ser det lovande ut då passande nog blåser västlig vind, perfekt när vi ska österut över Kattegatt. Har vi tur kanske vi även kan få lite mer övning på toppseglen som vi inte haft möjlighet att ha hissade så jättemycket. Med toppseglen är det lite pyssel vid varje vändning då dem sitter ovanför gaffelseglen, många tampar och stag. Man måste vid varje vändning halsa om seglet, det innebär att man med hjälp av ”gigtåg” och ”gårdingar” tar ihop seglet, man hissar sedan upp halshornet (seglets undre del) med hjälp av en ”halsupphalare” detta för att kunna flytta över halsen till lovartsidan. Halsen är den tamp som håller seglets halshorn nere.

Det börjar nu också kännas som att alla är inne i det talesättet som finns ombord, det är som ni märker en hel del benämningar och termer som dem flesta inte var bekanta med när man kom. Sjömanskapsutbildningen rullar på och det är många kadetter som tar dem stunder som blir över till att jobba på ”Elevtampen” där det generellt sätt ser lovande ut med många snygga fallrepsknopar.

Runt 65 distansminuter har vi till Skredsvik och planen är att förtöja onsdag, någon brådska kan vi alltså inte säga att vi har vilket alltid är skönt. Det ger goda förutsättningar för fortsatt utbildning om solen fortsätter att hålla sig framme är vi ett gäng som hoppas vi kunna bestämma vår position med hjälp av himlakropparna.

Hur det går får ni läsa om i nästa brev så håll ögonen öppna. Ha det gott och njut av väder och vid, det ska vi göra!

Elev Landgren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Lars Anderberg 23 september 2013 12:11

    Landgren? Är det Du Arvid som är ute igen? Lycklige gosse. Jag följer Er på nätet och drömmer mig tillbaka till de fantastiska dagar ombord. Hälsa alla ombord och ha en god segling.
    Hälsningar Lars A ,

    • Arvid Landgren Lars Anderberg 12 oktober 2013 17:23

      Hej Lars! Ja det stämmer.. Fick möjligheten att vara med en tur till, vilken jag högg direkt. Trivs som fisken i vattnet ombord! Hoppas allt står väl till med dig?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *