På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130920

gladanochfalken

130919-20

LK från Kristiansand, Norge med kurs mot Skagen.

Som alltid, på HMS Falken, började dagen till den melodi vi alla älskar ”Dead ringer for love”. Ni som seglat på skonerterna vet precis vad jag talar om. Under torsdagen lättade vi ankar och förtöjde i centrala Kristiansand. Direkt efter förtöjning gjorde FC och hans adjutant ett antal officiella visiter i Kristiansand. Adjutanten, Kd Sidron, lyckades under dessa visiter knyta kontakt med Norska försvarsmakten och därmed ordna ett studiebesök på Norges motsvarighet till FMTS (Försvarsmaktens Tekniska Skola) att genomföras på fredagen. Open ship genomfördes med ett få antal besökare, kan varit regnet som skrämde dom. Stora delar av besättningen valde att under eftermiddagen och kvällen sondera Kristiansand och dess omgivning.

Fredag Meat Loaf och Cher väckte oss även denna morgon. Önskar att fartygsledningen kunde överraska oss med någon annan melodi. Efter morgonrengöringen bytte samtliga kadetter samt sjöman Landgren om till daglig dräkt för studiebesök. Studiebesöket bjöd på förevisning av deras undervisningslokaler och bl.a. fick alla provsitta en F16. Men höjdpunkten, om du frågar mig, var när den yngsta kadetten fick möjlighet att prova att flyga helikopter i deras simulator. Eller vad säger du Wallberg?? Eftermiddagens förnyade försök till Open Ship var något mer välbesökt än gårdagens, antagligen då solen sken.

19:00 Losskastning från kaj, denna gång utan segel, men ändå välplanerat och väl genomfört med hjälp av förspring. Våra officerare dom kan dom! Vi andra jobbade hårt för att förbereda för att sätta segel, vilket gjordes snart därefter. Nu 21:30 jobbar styrbords vakt för fullt för att trimma alla seglen för att öka på farten. Efter första trimningen ökade vi farten från 4,9 knop till 6,5 knop. Inte illa, anser jag. Vädret och vinden är med oss och vi tar oss fram i en långsam slör… vi varann förför…. Nej, nu sjunger jag på båtlåten av Robert Broberg, tillbaka till verkligheten! Och vädret.. Inte allt för kyliga vindar, inga direkta vågor att tala om och stjärnklarhimmel Slutsatsen blir att Skagerrak kommer visa upp sin bästa sida och med 100 distansminuter att gå och en fart på 6,5 knop så kam ni själva klura på hur lång tid det tar innan vi kommer fram. Under tiden blickar vi ut över skeppets styrbordsida och hoppas få en glimt av Nordsjön som gömmer sig 35 distansminuter från oss.

Jag förundras över hur mycket jag kan lära mig på så kort tid. ”Man lär sig något nytt varje dag” är något man ofta säger. Men jag lär mig betydligt fler än en sak varje dag på detta fartyg. Jag har t.ex. lyckats lära mig namnen på alla tampar på min station, ca 30 stycken, med namn som t.ex. pikefallets sträcketalja och dirkdräng. Tryck in 20 sådana ord i huvudet om ni kan!

Nej, nu kallar kungen och jag måste återgå i tjänst på det fiina fartyget HMS Falken.

/Kd de Pourbaix

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Lena Dune'r 22 september 2013 08:59

    Hej!
    Hoppas Ni alla har det bra ombord!
    Vill skicka en särskild hälsning till Jakob och David som fyller 19 år idag 22 sep.
    Många grattis kramar från oss alla här hemma
    Lena Dune'r

  • Tomas Fransson 22 september 2013 22:15

    Vacker skildring av livet ombord. Keep on sailing.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *