På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130912

gladanochfalken

Ohoj!

Dagen är nu till ända och HMS Falken ligger till ankars vid Älgön i västkustens skärgård, För er som inte vet så är Älgön är en gammal militär ö där man förvarade minor inne i bergen. Det är en fantastik sensommarkväll där termometern visar 17grader och vi tacksamma att det inte är Gladan vi sitter på just nu. Dem flesta har nu krupit till kojs med huvudet fullt av nya termer, intryck och lärdomar.

Dagens övningar har bestått av tampgenomgång stationsvis, ombord har man stationer (förstation & storstation) för att man ska kunna en grej ordentligt innan man tar sig an nästa. Några av termerna vi kommer drömma om i natt är: sträcketalja, halshorn, fallhorn, skothorn, kattgina & topp/ och mellangårding. Ska bli kul att se hur mycket som sitter kvar imorgon.

Ankarspelet ombord är handvevat och det krävs därför en del styrka för att få upp 60 meter ankare och ankarkätting, detta ledde till att vi idag fick ett fyspass efter lunch då vi lättade, många blev chockade över hur tungt det faktiskt var.

Efter att vi lättat ankare vid 13-tiden satte vi kurs norrut genom den vackra och idylliska skärgården. På väg mot Älgö satte vi för förste gången på denna seglats segel, dem vi hissade idag var Klyvare, Stagfock, Gaffelfock & Storsegel, imorgon hoppas vi på att utöka kunskapsområdet med att även sätta Jagare & Toppsegel. När huvudmaskin (seglen) som 1. Skepparen säger, var det dags för segel övningar. Detta var väldigt lärorikt och man såg tydligare vad alla tampar hade för funktion.

För er som inte vet så har man alltid en ankarvakt när man ligger till ankars detta innebär att man skall gå en maskinrund, kolla så att vi ligger på samma plats hela tiden och detta görs genom att pejla 3 st fast objekt var 20 minut man är helt enkelt en säkerhetspost så att alla kan sova gott ombord.

Vi är ju också två olika gäng här ombord med elever, kadetter och några civila från Strömstad. Kan ju meddela att kadetterna får lära sig en hel del av dessa duktiga ungdomar, då de flesta faktiskt varit ombord förut.

Dagen har alltså varit väldigt händelserik och de är nöjda elever som lägger sig i bingen i natt för att ladda upp för ytterligare en lärorik dag i morgon.

Puss&Kram

Landgren & Rosander

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *