På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130708

gladanochfalken

Hej allihopa!

Nu har dagen blivit Måndag vilket innebär att vi är inne på sista dagen av våran resa på HMS falken. Det är nog blandade känslor för många… man vill vara ombord men samtidigt vill man bara hem och få sova lite mer än vad vi brukar.

Söndagen bestod av losskastning från Malmö vid 10 tiden för att sätta kurs mot ön Ven. Väl där ankrade vi och vi njöt i solen samtidigt som vi gjorde klart våra elevtampar och innan vi skulle fortsätta resan mot Göteborg blev det äntligen ett allemans bad, dock badade varken jag (Olivia) eller Vynne så vi kan tyvärr inte berätta hur det kändes. Många tyckte nog det var kallt men ändå skönt. Vi får hoppas att dessa inte blir sjuka igen. Vår elevtamp som vi jobbat med hela resan, är en slags tamp som vi ska göra olika splitsar och knopar på. Det blev lite svettigt på slutet men de flesta klarade det och vissa blev riktigt fina!

Vårt pass började nu vid 12 och då befann vi oss utanför Göteborgs skärgård så vi vet fortfarande inte hur Måndagen kommer att se ut för oss men vi kommer nog säkert få lämna tillbaka all uniform, städa och njuta utav att inte längre behöva gå upp mitt i natten, diska för 7 personer och skura däcket.

Hur vi tror det kommer kännas att komma hem: Det ska blir skönt att få sova ut, inte behöva dela toa eller dusch med någon. Att kunna vara lite för sig själv och inte ha 21 personer vid sig hela tiden, men samtidigt är det också vad vi kommer sakna mest, just gemenskapen med alla omkring sig. Att alltid ha någon som kan hjälpa en och ställa upp, ex. hämtar jacka om det kallt eller hjälper en om ngt blir fel, bäst är när man glömt tandkrämen! Det skall bli kul att träffa familjen och dela med sig utav sin upplevelse, vi tror att det finns många stolta föräldrar som tar emot oss på kajen när vi kommer fram.

Hur hare resan varit jämfört med våra pirriga förväntningar? Många klagar nog på den luddiga packlistan, om vi vetat hade tagit med oss halva huset, fem värmetröjor, 100 trosor, och godis! Men man tar och spar på vad man har och gör det bästa utav situationen, det har man verkligen lärt sig på denna resan.

Många hade förväntat sig mer sömn och mindre jobb, njuta mer utav sol och bad, men vi seglar ju med försvarsmakten, uniform från topp till tå är det som gäller.

Vi vill bara passa på med detta resebrev att tacka alla otroligt duktiga befäl, för det är dom som har gjort en stor del utav resan, även om vi velat kasta dom över bord när morgon musiken sprängs i våra öron, men snabbt skulle vi nog inse att vi inte klarar oss utan dom. Tänk er 21 elever, mitt ute på havet ensamma utan data, TV, chips och Wifi? Kaos! Vi är väldigt tacksamma för att ni har stått ut med sjösjukehumör, morgonhumör, hungerhumör, nattvaktshumör, fryshumör, trötta-på-att-städa-humör (allt är så rent det kan bli) och sist men inte minst vi-vill sova humör.

Tack för allt på den här resan, tror vi pratar för alla när vi säger att vi komma att sakna och minnas denna upplevelse som inte alla får vara med om. Ha det så bra så ses vi imorgon!

/ 323 Olivia blixt, 342 Malin sjöstrand och 325 Vynne Stare

Måndag 2013-07-08

Ja då var vi inne på slutet av sista etappen Visby till Göteborg och Öckerö som slut destination, där resan startade för drygt ett år sedan. Mycket vatten har flutit under denna köl. Nu befinner vi oss utanför Varberg och vi har en bra natt med västlig svag vind, så under morgonen kommer vi att passera in i den södra delen av Göteborgs skärgård. Vi som tillhör den ordinarie besättningen ser fram emot att få komma hem till semestern, nära och kära. Detta blir de sista raderna för mig på ett tag, åter i höst. Ni kanske undrar vad som har varit bäst med en resa som denna. Vi har fått se och uppleva en massa bra saker, platser och människor men för mig har den ordinarie besättningen varit bäst, jobba i ett år utan problem, det känns starkt. Nej nu får det vara bra för denna gång

Mvh R.Lange 3:0.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Bo Lange 8 juli 2013 12:15

    Stort tack för bra bloggar som underhållit oss läsare med lite av varje. Men framföralt bra fakta. Välkomna hem !

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *