På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130626

gladanochfalken

Resebrev 26/6 13 Mossberg

God morgon på er!

Nu sitter jag i gunrummet med snickaren och klockan är nu 05.53. Kvarter 3 har dagvakt och kvarter 1 har vaktens fria. Vi har inte sovit många timmar inatt närmare 4 timmar så vi alla är väldigt trötta men vi hoppas på att vi är lediga på förmiddagen så vi kan sova lite då. Just nu blåser det runt 10 m/s och båten lutar mycket mot styrbord. Imorse när vi skulle klä på oss så var det många som åkte runt i trossbotten och det var svårt att klä på oss alla kläder. Det är kallt här ute på östersjön. Jag har alla kläder jag kan ha på mig nu vilket är: Tjocka sockar, underställsbyxor, t-shirt, 2 fleecetröjor, arbets byxor och jacka, regnställ, sjö rock och till sist men inte minst en varm mössa. Fortfarande fryser jag lite och jag förstår inte hur mycket kläder som behövs för att inte frysa här ute.

Igår kväll var vi vaktens fria mellan 20.00-24.00 och då hade kvarter 1 posterna. Andra skepparen hjälpte då oss att göra elev tampen. Vid 10 tiden kom regnskurarna in och vräkte ner på oss ett tag det var även då det började blåsa lite mer.

Senare i eftermiddag kommer vi vara nära Karlskrona men vi kommer lägga oss på draglinan eftersom vi ska lägga till i Karlskrona på torsdag kl 14.00. I Karlskrona kommer det vara mycket folk både från tv och tidning enligt besättningen.

Det har gått ett rykte om att Sekonden är elak och sträng men det håller jag inte med om. Jag trodde att Falkens besättning skulle vara stängare eftersom dom kom från flottan. Hela besättningen är trevliga och snälla!

Nu ska jag gå upp och hjälpa VO med navigationen.

Hejdå från gunrummet och den påklädda 321 Filippa Mossberg.

 

Onsdag 2013-06-26 Kl 0435

Tisdags natten passage av Kielkanalen, med de två slussarna som reglerar nivån i kanalen. Nivå skillnaden vid vår passage var 1,2 m ner till Östersjönivå. Kan vara betydligt större vid hårt väder på Nordsjön. På dagvakten i går Tisdag löpte vi ut i Kieler förde, satte segel, Underrigg med två rev i storsegel och till det en förtopp. Vi väntar väder, vind från nordväst 10-12 m/s ökande till 15-17m/s. Eftersom att vi ej har bråttom valdes denna segelsättning så miljön ombord blir enklare för att genomföra utbildning. Förtöjnings anordningar och kasttågs hantering stod på gårdagens schema. Under natten har vi fått utlovad vind 15m/s från Nord väst, så vår fart har varit ca 10 knop i medel under hela natten vilket har tagit oss förbi den påbörjade vindkraftparken på Krigersflak och upp emot den Svenska kusten 11 Nm syd fyren Kullagrund, sydost Trelleborg. När denna vakt är slut kl 0800 kommer vi att vara vid Sandhammaren och om väderprognosen håller sig är vi ankrade i Karlskrona skärgård till senare eftermiddag. Det känns ganska skönt att vara på Östersjön här vågorna knappt märks trots vind, allt är mindre avstånd Kiel-Karlskrona det är som ett stenkast. Efter Karlskrona fortsätter resan mot Visby, så vi hörs senare. Hoppas Pernilla har tagit reda på vem som använder hink . Tack för bloggar till er alla

Med vänlig hälsning R.Lange.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *