På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130605

gladanochfalken

2013-06-05 kl 07.34

Hola! Vi har nu passerat de strömmar som kunde dragit in oss i Biscaya bukten, då slipper vi oroa oss för den saken. Fast dessa gamla sjöbusarna kan väl segla var som helst, så det hade väl slutat väl i vilket fall som helst.
Igår såg vi första tecknet på liv, förutom det havet har att erbjuda, för första gången på 5 dagar. En liten svala hade kommit lite snett kan man säga, men det är ju så lätt hänt. Stackarn har säkert flugit i flera dar utan att få vila sig en endaste sekund. Men här på Falken fick den lite brödsmulor och annat smått & gott , det smakade säkert mums. Nu mera är den döpt till Mini-falken, lite komiskt då falkar äter svalor…
Vi har styrt om vår kurs norrut på grund av väder och vind. Som ett roligt sammanträffande, befinner sig även King Arthurs boj på ett inte helt orimligt avstånd, till vår 2:O Langes stora glädje. Detta beror på att om vi av en händelse skulle ”råka” köra på den, så döps den efter Lange.

Några stycken har råkat ut för den så kallade sjösjukan, men jag, Andrea Sewell, har klarat mig fint från den. Min befattning är pekegast, så jag håller till längst föröver när jag behövs. Annars är dagliga sysslor navigering, rogängeri, utkik, frälsarkranspost och skota efter segel. Jag mår bra och har börjat vänja mig vid 4 timmars passen; 4 timmars vaktjobb, 4 timmars sömn/lektioner. Vissa dagar sover vi 3 timmar andra dagar sover vi 6 timmar. Hoppas ni alla mår bra där hemma, saknar er väldigt mycket! Nu är det bara 5 dagar kvar tills vi når fastlandet.

Vänliga hälsningar, 311 Sewell!

 

2013-06- 05  Onsdag Kl 0203.

Ja då var det hundvakt. På väg nordvart för att skapa en bättre position för att kunna sträcka ned mot engelska kanalen när vinden vrider upp på nordost.Vi har ca 375 Nm dit i bäring 085 grader. Det gångna dygnet har vinden legat på ost-sydost vilket har gjort det svårare att gå rakt på mål. Så i nuläget hjälper vi till med lite motorkraft för att dyningen ej skall orsaka för mycket slag i riggen. Kursen är 045 grader och farten ca 6 knop. Vi har under dagen haft  TS Gunilla, ett annat Svenskt segelfartyg hemma hörande på Öckerö utanför Göteborg ca 50 Nm för om oss, de lämnade Azorerna någon dag före oss. Vi får väl se om vi hinner i kapp. Dom seglar med ungdomar som går i gymnasiet. Kolla deras hemsida om ni vill veta mera. För oss handlar det om att kämpa vidare för att nå fram till Rouen. Våra elever kämpar bra och visar stort intresse för utbildning och fartygstjänsten. i skrivande stund har vi 634Nm kvar till Le Havre där inseglingen till Rouen startar.

Hälsningar R.Lange 2:O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Eva Persson 5 juni 2013 11:05

    Läser att ni kämpar på bra. Lite avis är jag när ni får se delfiner , valar mm. Har ju varit med ett par gånger som Langes gäst och vet hur det kan vara ombord då det är någorlunda väder. Har som tur är alldrig känt av någon sjösjuka. Lange ! Kram på dej. Det verkar som om du gör ett bra jobb. Sa ju det. Hälsningar Hemifrån. Eva

  • Arne 5 juni 2013 12:10

    Väl skrivet! Fantastiskt att höra att du har det bra Andrea! Din pojkvän saknar och älskar dig!

  • Isabel Gurau 5 juni 2013 21:30

    Hälsingar till Oredsson från Isabel! :) <3

  • Eva Wilhelmsson 6 juni 2013 23:53

    Gratta Oscar på namnsdagen 6/6 "Gustav" ni verkar ha det bra men tufft härligt med delfiner. Här är det fint väder o väldigt varmt i södra Sverige(Kalmar)Ha en fin fortsättning;)

  • Bo Lange 7 juni 2013 09:22

    I dag är det den 7 juni och ROBERT har namnsdag, vi här hemma räknar med att 2:0 Lange får en kul dag.
    M och P

  • Helena Tern 7 juni 2013 13:05

    Oskar Forsberg. Hoppas att du har det bra och att du fått ett härligt minne för livet. Kram.

  • Eva Persson 7 juni 2013 13:49

    Vid skrivandes stund är den 7/6 och Robert har namnsdag. Så Lange! Grattis på namnsdagen. Många kramar hemifrån. Eva.

  • Rolf 7 juni 2013 15:14

    Ylva! Jag saknar dig outsägligt mycket! Kram/Far

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *