På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130307

gladanochfalken

God kväll samtliga läsare av HMS Falkens resebrev,

Ombord råder det just nu en väldigt avslappnad atmosfär, 90% av besättningen är i Nova Centrum och ser på In Flames. För er ovetande är In Flames en svensk rock grupp som är på turne i USA och spelar i Norfolk ikväll. Ganska skrikig musik för övrigt.

Om vi blickar tillbaks på gårdagen så hade vi storbesök här på Falken. Marin inspektören, MI, kom förbi på kvällen och pratade med oss elever och åt middag ombord. Innan visiten så drillades besättningen hårt i militär excersis samt gradbetäckningar. Vi kom fram till att Jan T, MI, är då högsta hönset i flottan. När ögonblicket kom då MI tog kommando och hälsade ”God kväll Falken” så besvarade vi, med många timmars träning i nacken, ”God kväll Admiral” med en klang som skulle göra Lunds gosskör avundsjuk. Samtalet med MI var högst intressant och handlat allt ifrån förändringar inom flottan med det nya GMU systemet till hur NATO integrerade vi faktiskt är. Kvällen avslutades på den mycket sofistikerade och moraliska amerikanska kedjan Hooters. Där försökte vissa leva upp till det gamla sjömana uttrycket ”En famn i varje hamn”, tyvärr utan större framgångar.

Idag har inte varit sämre, Efter det alltid lika horribla men effektiva purrningen så putsade vi mässing som aldrig förr inför öppet skepp som skulle hållas mellan kl.12 till 16 på eftermiddagen. Men det alla längtade till var när vi skulle ge oss av på besök till Norfolk naval base och få en rundtur på hangarfartyget, USS George H W. Bush. Det var minst sagt en mäktig upplevelse att se alla dessa hangarfartyg och alla andra skepp som låg till kaj. Bara tanken på att besättningen bestod av närmare femtusen män och kvinnor fick en att krokna lite. Vi fick se alltifrån flight deck till bryggan, frågorna var många. Våra officerare som stundvis kan tyckas vara ganska insnöade på ämnet astronavigation blev mycket glada när det hörde att utbildning inom ämnet sker dagligen ombord, inom kort viftades det med sextanten som naturligtvis skulle inspekteras. Man fick en ny förståelse av vilket enormt militär-pondus USA verkligen har till sitt förfogande. Dock så slogs man av tanken av hur vissa delar av skeppet verkade ganska föråldrade och slitna för att vara byggt 2009.

Det ska även noteras att trossbottens whiteboard tavla är igenkladdad av diverse fotbolls strategier och uppställningar. Det pratades till och med om möjliga inköp av fotbollsskor. Anledningen till detta är att en Fotbolls match mellan Falken United och USS Porter går av stapeln imorgon. USS Porter som är vårt värdfartyg under vistelse i Norfolk har utmanat oss på en fotbolls match mot deras besättning. Med kockar på anfall och toppgastar i försvarat så kan inget gå snett, dock så är vi lite oroliga över vilken typ av fotball de egentligen menade…

Stora kramar till alla där hemma och kämpa på Henric!

Hälsningar
Gerhard Hafström

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Lena Dunér 8 mars 2013 21:03

    Hej!
    Här är det fredagkväll och minus grader. Kylan håller sitt grepp om västkusten, men snön är mer eller mindre borta.
    Kul att åter igen se lite bilder på Er.
    Lycka till med fotbollsmatchen i morgon. Kommer Du dra på Dig målvaktshandskarna David? Hoppas Din vänsterfot Jakob D kommer snubbla in några mål. Storasyster möter Örebro i morgon och det är final i melodifestivalen hälsar storebror.
    Kramar från mamma

  • Hilma Nilsson 10 mars 2013 10:14

    Hej på er!
    Jag är lilla syster till Mathias. Det ser ut som om ni har det kul. här är det 10 minus idag...! Jag vill se bild på Mathias.
    //Hilma

  • Erik Hafström 11 mars 2013 11:28

    Trevligt resebrev, men hur gick fotbollsmatchen Gerhard?
    Erik H

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *