På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130304

gladanochfalken

Resebrev 5 mars 2013

Hej Hej!

Klockan är nu 21:30 och vi har tagit emot lotsen utanför Norfolk som ska ta oss till vår ankarplats. Planen är att vi ska ankra utanför Norfolk tills på onsdag förmiddag på grund av stormvarning i området utanför för oss.
Om ni inte vet är Norfolk en av amerikas största marinbaser så vi har nästan ständigt stridsflygplan ovanför oss. USS Porter ska vara vårat värdfartyg, vi ska nog ha idrottsmatcher mot besättningen på det fartyget. Självklart kommer vi att klå dem enkelt. Vi har även fått information att vi troligtvis kommer få ett studiebesök på ett hangarfartyg på onsdag, det verkar bli riktigt fett. marinchefen för hela Sverige kommer att besöka oss under vistelsen i Norfolk.

För ett par timmar sedan såg vi också en ubåt som passerade oss på styrbord sida. De senaste dagarna har varit en del vind som har givit grov sjö vilket medfört att en del har återigen känt av sjösjuka. Man kan knappt föreställa sig att för ett par veckor sedan gick utan tröja på däck, tillskillnad från nu då vi eller i alla fall jag tar på mig alla plagg som jag kan få på mig.

Stämningen ombord är fortfarande god och vi har roligt tillsammans. Vi har nu delat upp oss i tre kvarter och vi unga och starka i kvarter 1 har lärt oss att splitsa och förste skepparn haft lektioner om tågvirke och hur man lägger till på det bästa sättet.

Nu när det har lutat ordentligt får man nästan planera sina toalettbesök så att man inte faller av dassstolen när man väl ska uträtta sitt behov. Det är ju inte heller direkt enkelt att röra sig nere på trossbotten där vi bor när det lutar mycket, man måste alltid hålla i sig i något. Inte nog med det har man också hängbinge att sova i som inte är direkt enkelt i att komma upp i när fartyget lutar.

Nu har ni fått en liten lägesrapport från Falken. Nu ska jag ska återgå till vakten några timmar innan vi i kvarter 1 får gå ner till bingen. Om det inte är ändrade planer nu när vi ska snart ankra.

Med vänliga hälsningar från 323 Linus Johansson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Bo Lange 5 mars 2013 11:20

    Det är bra att 1st skepparen lär er att lägga till, hantera tågvirke fixa knopar. Se bara till att ni inte fastnar i knoparna och blir kvar i hans våld. Då han är fri kan det vara bra att fjäska med en god öl. Ha det bra så länge.

  • Elisabeth 20 mars 2013 17:02

    Hej Linus!
    Vad kul att läsa om era äventyr, låter som ni sett och upplevt massor spännande under resan. Jag bor nära Daniel i inflames, han berättade att när de spelade in Nortfolk så stod det ett gott gäng längst fram och sjöng "alla heter Glenn i Göteborg" var det kanske ni? Ha en härlig sista tid, snart får du sova i en vanlig trist säng som står helt stilla.....:-) Hälsningar Elisabeth + tre kusiner

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *