På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130227

gladanochfalken

27 Februari 2013

Hej alla glada!

Om ni nu sitter i Sverige och avundas oss för all sol vi fått så kan ni sluta med det nu. Kylan har slagit oss och idag har vi haft runt 10 grader och under vår resa norrut förväntas temperaturen sjunka ännu mer.

Inatt låg vi ankrade utanför Charleston och alla elever ombord fick prova på att gå ankarvakt. Det var kallt men utöver det gick natten smärtfritt. På morgonen var det dags att lätta och det innebär att vi skulle vinda (dra upp) 90 meter ankarkätting, och några av er kanske redan vet, men för er som inte gör det så kan jag berätta att ombord på Falken måste man vinda för hand, vilket innebär att alla elever står redo vid ankarspelet och vevar som attan.
Ankaret hade bestämt sig för att vara envist och släppte inte frivilligt botten. Men tur som man har är vi elever otroligt starka och efter mycket slit lättade vi från botten.

Sedan bar det av in till Charleston, väl där fick vi ett väldigt fint bemötande av den amerikanska kustbevakningen.
Jag fick även visa några av dem runt på skeppet och trots min ibland bristande engelska verkade de nöjda med rundturen.

Under dagen har vi även skådat delfiner inne i hamnen, vilket innebär att jag under resan har sett fler delfiner från land än ute på havet.

Idag har babord haft vakt, vilket innebar att vi återigen kastade på oss fin kostymen och vårt vackraste leende.
Styrbord har varit lediga och haft tid att utforska Charleston. Imorgon är det dock vår tur att vara lediga och då ska vi ut och se vad Charleston har att erbjuda.

God natt säger jag för nu ska jag sova lite innan mitt sista vaktpass. Hoppas att Ni alla har det bra!

Hälsning 422 Maria Olsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Jessica 28 februari 2013 21:01

    Hej syster Maria! Hoppas allt är bra med er på båten, låter som de går bra :) sa till dig att de skulle bli kallare ju längre upp ni kom haha men vet du när ni är i Annapolis, den 17de som du trodde ? :)
    Kram !

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *