På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 120508

gladanochfalken

Resebrev HMS Falken 2012-05-08

Precis kastat loss från Skeppsholmen

Hej,

Jag heter Daniel Regnér och praktiserar som eldare(maskinelev) ombord på HMS Falken. Jag mönstrade på för tre veckor sedan på Öckerö där jag vanligtvis går på gymnasiet. Under mina 3 veckor här har jag verkligen haft skitkul, jag har träffat massa trevliga och intressanta människor, fått prova på massa nya saker utöver mina ordinarie uppgifter, och lärt mig en hel del nytt. Direkt när jag kom ombord kastades jag in i nyckelhytten med 3 kockar och en timmerman, vilket fick mig att direkt känna mig mer som en del av besättningen istället för en vilsekommen maskinelev. Efter att ha presenterat mig för alla högg Brassen (maskinchefen) tag i mig och jag fick en rätt ingående genomgång av fartygets maskinrum, brandsystem, nödflottar och fartyget i helhet. Brassen förklarade mina dagliga rutiner som skulle utföras varje morgon, som att pejla tankar och kolla gångtimmar på huvudmaskin och hjälpmotorerna. Brassen, som arbetat som gymnasielärare under en period hade lagt upp en kursplan för mig som jag genast fick börja bita av med att göra en skiss över hela Falkens brandpostsystem, inklusive alla rör och pumpar. Första dagarna rullade på bra och jag kom in i rutinerna snabbt, och lärde även känna besättningen lite bättre. Besättningen ombord på Falken är ett glatt och trevligt gäng som älskar att utbilda, speciellt min handledare Brassen som tar varje chans han får att lära mig någonting nytt.

Under min första vecka på Falken anordnades en slags familjesegling, då besättningens anhöriga kom ombord och hjälpte oss att ta Falken från Öckerö ner till Karlskrona via Helsingborg och Rönne. Vi gick en del för motor men i huvudsak så provades riggen av. Under den seglingen fick jag också mitt första stora jobb då pannan gick sönder vilket resulterade att det inte fanns något varmvatten, vilket kanske var lite förargligt för dom som precis hade tänkt ta en varm dusch. Men efter att jag och Brassen skruvat och felsökt ett bra tag fick vi till slut igång den.

När vi förtöjt i Karlskrona åkte alla anhöriga hem, och det var äntligen dags för mig att få min uniform. Vi seglade sedan vidare från Karlskrona till Berga där jag fick gå ombord på ett minröjningsfartyg vilket var rätt coolt. Från Berga satte vi sedan kurs mot Stockholm där vi förtöjde vid Skeppsholmen, där vi legat fram tills nu med undantag av en dagssegling med ett gäng både ”gröna och blå” kadetter och befäl. Nu har vi fått ombord ett gäng GSS elever och planen är att vi skall segla till Berga och tillbaka till Skeppsholmen.

Liten sammanfattning av min tid på Falken såhär långt då. Jag har fått testa på en hel del saker utöver mina vanliga maskinuppgifter, t.ex. prata i VHF, lite grundläggande navigering och dra i en och annan tamp. Besättningen är ett supertrevligt gäng och jag kunde inte ha önskat mig en bättre praktikplats, även om jag aldrig känt mig som en praktikant utan som en del av nyckelbesättningen och jag ångrar inte för en sekund att jag sa ja när min handledare från skolan ringde och frågade om jag ville testa på en månad i svenska flottan. Får ni någonsin chansen att segla med Falken så ta den!

Tack och hej, Eldaren

 

Tillägg från 1.kock

Äntligen har vi elever ombord igen vilket alla har sett fram emot då det är skönt att gå tillbaka till sina normal rutiner ombord. GSS-gänget ska vara med i 8 dagar då vi nästa vecka lägger till på Skeppsholmen igen.

Vi har även idag fått ett trevligt besök av Annicka Engblom från försvarsutskottet, som fick en rundvandring ombord. Hon var även nyfiken på hur eleverna hade det och om det skulle finnas något som kunde förbättras.

Precis efter vi kastat loss fick vi ett härligt möte ute till sjöss då briggen Tre Kronor kom för fulla segel och passerade oss, två ur nyckelbesättningen fick även chansen att segla med på Tre Kronor idag och det va de inte sena med att tacka ja till.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *