På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HM Gladan 150920

HMS Falken

Efter en hektisk natt vaknade vi upp till strålande solsken. Molnen tillika sjösjukan var som bortblåsta. Under dagen sattes Storsegel, Gaffelfock, Jagare, Klyvare, Toppseglen och till sist Bredfocken. Då undertecknanden är toppsegelgastar har vi klättrat och fått känna oss mer bekväma med våra arbetsuppgifter högst upp på fartyget.

Då dagen till ära var Fartygschefens ”39:e” födelsedag, bjöds det på tigerkaka, dubbla skönstämda sånger och en hedersam gäst i form av en liftande småfågel (Wolf). Dagen fortlöpte med vackert väder och kröntes med mycket valar i sikte.

Utöver det regelbundna posterandet har vi påbörjat våra elevtampar som ska bestå av diverse sjömansarbeten i form av knopar och splitsar. I och med våran framtida avmönstring i Las Palmas får vi med oss dessa elevtampar, som är en liten del av 69:e årig svensk marinhistoria. Humöret har varit på topp dagen igenom, de flesta har fått avnjuta en första dusch till havs och även en del tänder har nog mött tandkräm för första gången sedan vi kastade loss.

I skrivande stund har vi uppnått en hastighet på 10,5 knop (medelfarten är beräknad till 5 knop), himlen är stjärnklar och månen lyser upp våra vackra, vita segel.

För att citera en lycklig kadett Erlandssons uttalande på Kastrups flygplats, ”Nu börjar 4 veckors semester”, vilket känns betydligt mer passande idag än de två föregående, sjösjuks drabbade dygn.

Personliga hälsningar

Jakob Johansson: Många är saknade där hemma, men kanske en person i synnerhet i form av flickvän Ida Söderström. Jag är fortfarande vid liv och snart så ses vi!

Mikael Maasing: Mamma, pappa och systra mi jag är välmående och lyckats undvika den värsta sjösjukan, jag hör av mig när vi nått Lissabon!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Carina 20 september 2015 09:40

    Härligt att höra att allt går som det ska och att ni får lite fint väder också:) Skickar en hälsning till min dotter Tina som nog är en av er som klättrar i masterna; håll i dejHoppas att sjösjukan inte varit för svår. Vi hörs nästa gång ni når land:) kram

  • Monika Nordengren 20 september 2015 10:12

    Jättetrevligt skrivet!!!!

  • Eva Maasing 20 september 2015 10:13

    Hej Mikael! Skönt att höra att du slapp sjösjukan :). Det låter som en fantastiskt resa även om det varit en hård natt. Ha det bäst !

  • Helen Maasing 23 september 2015 06:55

    Kära bror Mikael, hoppas ni får fortsatt fint väder och att sjöbenen håller!! Kramar från systeryster och familj

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *