På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 140220

gladanochfalken

3.O Levihn förtöjer 3.Sk Gustavsson förtöjningsledare för Elev Ericsson på backen. Elev Hansson med kasttåg Eleverna Cederbratt och Nyqvist Eleverna Edmark, Granqvist och Dunér Eleverna Hagvard och Windh med världens största kryssningsfartyg bakom Elevna Petersson, Klevsäter och Gustavsson FC Schyllert, US Pilot och US Robertson Halvdäck följer manövrarna HMS Gladan åter i Fort Lauderdale. Köksmästaren Jonsson inspekterar frukten.Resebrev Gladan 20/2 Torsdag

kl 0410 lokal tid.

God morgon alla ni där hemma!

3:e kvarteret har precis tagit posterna i dagvakten vädret är fint och vi ser delar av södra Miami på vår babordssida. Under dagen har vi haft segelexercis och det var blandad framgång i vändningarna, den längsta tog tolv minuter vilket var en fördubbling av gårdagens kortaste, den kortaste glömde man såklart att ta tiden på idag. Utöver exercisen så har vi satt ett segel som heter fisherman.  Det var lite extra skoj eftersom man inte så ofta sätter den. Vi har några sjukdomsfall ombord, det är en förkyldning som besvärar några av våra skeppskamrater. Vi ser framemot att komma fram till Fort Lauderdale imorgon så att vi kan ringa hem till er!  

Kramar till er.  Vi tänker på!

//  311 Pekegast Jacob Eriksson

Resebrev av vår US Navyvän som har varit med från Key West till Fort Laudedale.

Key West to Fort Lauderdale aboard HMS GLADAN

by LT Jason Robertson, USN

Firstly, I have the good fortune to be aboard HMS GLADAN writing these words thanks to the generous invitation of Captain Magnus Luning, Swedish Naval Attache to the United States.  It was my pleasure to assist in the coordination of HMS GLADAN’s visit to the United States and I had no idea at the time that my efforts would be so richly rewarded.

I came aboard HMS GLADAN in Key West, FL having only been in contact with Captain Schyllert via email.  I must admit, I did not know what to expect.  While I am a Naval Officer, my professional sailing experience is limited and I speak no Swedish.  I was delighted, therefore to find that my deficiencies were more than compensated by both the sailing and linguistic expertise of the Captain and crew.  I immediately felt welcome aboard HMS GLADAN and was thrilled to get underway and watch Key West fade into the distance.  During my brief time aboard I observed the duty officers deftly coordinate manoeuvres with skilled bosons who instructed the trainees.  That the officers and crew were consummate professionals, I had no doubt.  The balance of confidence and composure exhibited by them brought calm in any situation.  But the greatest surprise to me and perhaps the greatest testament to this ship, her captain, crew, and mission has been the young trainees.

 BloggO Inlägg:

När ni läser detta hemma i Sverige så har vi förtöjt i Fort Lauderdale. Vi är på ”vår gamla” plats mitt bland alla kryssningsfartygen. Så här lång har allt gått bra och det är bra med den korta sjöpullen som vi har haft nu för eleverna. Vi har en lång väg kvar innan vi är på Azorerna.

Vi har ombord en svår förkylning som cikulerar. Vissa ombord blir inte av med den. Därför kommer vår Tjf FL  Levihn att åka med 3-4 st till sjukhus idag för kontroll. Typiskt att vi inte har någon av våra Fartygsläkare ombord.  Han kommer på Lördag. Men vi har rett ut det bra så här långt tycker jag.

Vi kommer nu att ha StorShipShape ombord. Imorgon är det FC Replunch för 6 inbjudna gäster och på kvällen så blir det stor mottagning ombord , där Svenske Konsuln är värd. Det blir nog den största mottagningen på mycket länge som varit på Gladan med så många VIP. Det skall bli trevligt.

Eleverna har på begäran önskat filmvisning i kväll på däck. Naturligvis så blir det film om vi alla har gjort ett bra jobb under dagen. Nu kan alla nås med mobiler.

Vi hörs / Lars saager / 4.O

 

 

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Line Flatland 21 februari 2014 10:31

    Hej.
    Tack för superb uppdatering till oss i en grå och disig hemstad.
    Så roligt att ni skall ha en stor mottagning ombord. Jag kommer att sitta klistrad för att inte missa några uppdateringar.
    Krya på besättningen som tråkigt nog har blivit förkylda:(

    Må väl allihopa, önskar Line Flatland
    PS; Kasper P, sätt gärna på mobilen:) Kram!

    • Lars Saager Line Flatland 21 februari 2014 16:11

      Hej Line.
      Som information till dig och alla som läser inläggen.
      Sjuklingarna ( 4 st ) hade en heldag och kväll på sjukhuset.
      Resultatet blev en lunginflammation, en magsjuka Grande och två kraftiga förkylningar.

      Alla är tillbaka med dunder medicin.

      Med vänlig hälsning Lars Saager

  • Lena Dunér 21 februari 2014 10:38

    Hej
    Krya på Er Ni som är sjuka! Alltid lika spännande att läsa Era resebrev!
    Här hemma är det ömsom snö och ömsom fyra nyanser av grått. David Dunér hälsar till Er alla och säger att livet på Kosterfärjorna är heller inte dumt! Tror dock att han är lite avundsjuk, men han hoppas att brodern gör ett gott jobb och representerar även honom.
    Lena Dunér

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *