På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 131218

gladanochfalken

DSC_810Kmä Kalle Jonsson till rors9 Elev Hugo Alnebäck till rors. FC J Schyllert. FC med Magnus Alnebeck på halvdäck. Flkd Olsen instruerar Fredrik i att styra Gladan Hugo Alnebeck rengör och Flkd Andersson visar Kmd Lynning halar Fischermansskot. Kmd Lynning och FC Schyllert. Kmd Lynning räknar på egen tagen solhöjd. Timmer Lindblad och Kmd Lynning beredda att hala.

Resebrev HMS Gladan 2013-12-18

Läge: Vid Key West angöringsboj. Verksamhet: Väntar på lots. Väder: Molnfri himmel
Förd segelsättning: Bärgade

Glasvakten har ordet

God kväll kära läsare!

Idag är en dag fylld av sötma men ändå en del bitterhet. Vi befinner oss nu cirka 50 nautiska mil från angöringsbojen Key West där vi kommer att plocka upp lots för att förtöja under förmiddagen. Anledningen till att vi känner sötma är att Key West är slutdestinationen för vår underbara resa. Bitterheten kommer från känslan av att mönstra av och återvända till kyligare breddgrader.

Ombord har man kunnat känna en spänning inför slutet som ökat för varje dag och varje moment vi gjort. ”Sista VO-passet”, ”Sista vändningen” är redan passé och jag passar nu på att skriva några korta rader och tacka för den månad som varit.

Vi har under denna segling haft möjligheten att arbeta tillsammans med mycket kompetent personal från olika flottiljer. Alla i besättningen har haft någon viktig funktion och spetskompetens som de utbildat oss kadetter i. Vi kadetter har haft mycket stort förtroende för besättningen ombord på HMS Gladan och känner oss alla mycket lyckligt lottade som fick ta del av en sådan här upplevelse. Vi vill också passa på att tacka de personer som ligger till en grund för beslutet om att OP 11-14 fått genomföra denna resa. Alla som har önskat åka med har tyvärr inte fått chansen och ni har under resan funnits i våra tankar.

Personligen vill jag också passa på att tacka alla mina kamrater för att de varit över alla förväntningar. (Då skall också påpekas att mina förväntningar varit mycket höga.)

Väl i tacktal.

Kära mor, syster, far, bröder och flickvän – Mycket snart är jag hos er och ser fram emot att dricka julmust, äta pepparkakor och öppna klappar!

En särskild julhälsning går ut till Kaptenerna från Karlberg och SSS, hoppas ni har en trevlig jul!

Nu skall utkiken förfångas.

// FlKd Henrik Uppström 

 

Kommentar: Kmd Lünning kastade sig över sextanten och tog en solhöjd, tog ett bloss och räknade. Mindre än 2 nm fel. Mycket bra. Vi är imponerade. / L Saa 4.O

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *