På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 120806

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 120806 Måndag

Position: Flintrännan Malmö, K=Syd

Väder: Disigt, regnmoln, SE 7 m/s,

God morgon och glada hälsningar från Gladan!

I lördags kväll kom vi till Arild där vi skulle tillbringa natten till ankars. Vi blev varmt välkomnade av Arilds Hembygdsförenings Ordförande och hamnkapten, som kom över och lämnade en bokgåva för sin uppskattning att Gladan var på besök!

 Tidigt söndag morgon vevade vi starka elever upp ankaret och gick för motor bort mot Höganäs. Vi förtöjde vid kajen och gjorde i ordning skeppet för ”Open ship” då det redan fanns besökare på kajen. När ”Open ship” öppnat fick BB vakt permission första timmarna samtidigt som SB vakt var kvar på skeppet. Där fick SB vakt svara på allmänna frågor av besökarna och därefter fick också dom permission när BB vakt var tillbaka. Eftersom det var söndag så fanns det inte många sevärdigheter i Höganäs, då alla affärer var stängda. Som tur var kom de flesta tillbaka till Gladan mätta och belåtna efter att ha besökt en glassbar som vart öppen.

”Open ship” drog till sig många nyfikna besökare som fick gå uppe på däck och titta på Gladan. Det var både barnfamiljer och äldre par som kom ombord på Gladan och vi räknade till att det totalt blev 352 besökare. Gladan fick besök av en äldre dam som visade sig vara inte vilken dam som helst. Det var nämligen Sonja som är dotter till mannen som ritade Gladan. Hon klev på med käppen i ena handen, 95 år gammal som hon är men fortfarande otroligt pigg och trevlig. Hon hade nämligen vart ute och seglat dagen innan berättade hon. Hela hon strålande när hon fick komma ombord och möttes av vår uppskattning och vårt välkomnande!

 När vi stängde ”Open ship” bjöd kockarna på fantastisk middag som vanligt och därefter var det dags att kasta loss igen och lämna Höganäs. Med mätta och nöjda magar efter några timmars permission på fastlandet påbörjade vi resan mot Öresund och  Rönne!

 Dagarna springer iväg och tiden går allt för snabbt. Vi ser fram emot Rönne och Karlskrona och att seglingen på vägen fortsätter att flyta på!

 Glada hälsningar från Gladan, Skepp & hoj!

 Elev  301 Andrén / Elev  331 Bredolo

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Fredrik Andrén 6 augusti 2012 12:05

    Först och främst ett stort tack för trevligt besök på open ship igår och därefter ett tack för mycket trevliga resebrev. Gårdagens begivenhet går att läsa om Helsingborgs Dagblads hemsida www.hd.se under fliken Höganäs
    Mvh

    Fam. Andrén

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *