På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Falken 130111

gladanochfalken

Hej alla.
Just nu ligger vi och kryssar utanför Fort Lauderdale och Maimi.I går efter det att vi haft utbildning i maskin på förmiddagen, så klargjord vi Falken för att gå till sjöss och så fort vi kommit ut till sjöss skulle vi sätta segel. Kl 1345 kom lotsen ombord och kl 1400 kastade vi loss. I inloppet så mötes vi av den ostliga vinden ca 8-10 m/s. Segelsättningen gick bra och vi satte sydlig kurs Golfströmmen. Med ca 10 m/s ostlig vind, krabb sjö och Golfströmmen med nordlig ström ca 2 knop, så gick det inte så fort sydvart. Det var märkligt vilken konstig sjö det var i området pga stömmen. Sjön var liknande den som brukar vara i Östersjön, kort, krabb och orolig.
Efter ett par vändningar innan mörkret så övergick vi till vakttjänst under natten. Som vanligt så är det en del som blir mer eller mindre sjösjuka. Men detta har hanterats av alla på ett utmärkt sätt. Alla hjälper till för att det skall bli så bra som möjligt för alla. Det fälls många goa kommentarer när det är som nu, sjögång, sjösjuka, värme och sol.
Idag fortsätter vi utbildningen och planerar att gå in till Fort Lauderdale imorgon fm 1000 Lokal tid. Vi har det bra och sakta men säkert håller vi på att göra sjömän även av denna elevomgång. Några bilder skickas med som jag vet uppskattas mest av Er där hemma.
Lars Saager / S

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Göran Pettersson 12 januari 2013 01:15

    Tack. Jättekul att få se den ena sonen på bild, hoppas snart få se den yngre , allra helst när de inte ringer hem ;) , här o Sverige har snön kommit igen.

  • Gunilla 12 januari 2013 09:05

    Så trevligt med både text och bild, fortsätt så !!! Och hoppas ni alla får en härlig resa och upplevelse.

  • Gunilla Hillerström Sjöbeck 12 januari 2013 20:27

    Vad fantastiskt stiliga Ni såg ut när Ni kom in i hamnen Port Everglades. Webcamera Port Everglades zoomade in ankomsten och vi kunde följa allt .
    Hälsningar till Mikael.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *