På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS GLADAN 140511

HMS Falken

Barsby gillar läget

Elevarbete i solskenet

Klockan närmar sig sju på morgonen och här på Gladan är det snart dags för väckning. Vi som har gått vakt från klockan fyra imorse har fått förmånen att njuta av en underbar soluppgång blandat med duggregn som nu har dragit över. Det ser ut att bli ännu en fantastisk dag!

Igår genomfördes underhållsarbete på däck samtidigt som vi kunde njuta av en klar himmel hela dagen. Över storluckan spändes det pågående arbetet med ett blivande hajnät upp, nätet som ska sitta längst fram i fören under Gladans peke. Det var med andra ord en hel del splitsning på gjordes under för- och eftermiddagen. Några fick det ärofyllda uppdraget att klä tamp, slipa och lacka i förtoppen medan andra höll sig på däck och fick knyta nya lusplattingar.

Klockan fyra på eftermiddagen var det dags för allemans fys, vilket många deltog i i solskenet. Tyngder släpades upp på däck och svårigheten att hoppa hopprep i svår sjö bemästrades av flera. Ett härligt fyspass på Gladan var vad vi förtjänade efter dagens goda fika med muffins. Mitt under träningen ropar V.O. att vi har nått halva vägen till Cherbourg från Azorerna. Nu på morgonen ligger vi fortfarande på en rak kurs för öppen vind mot engelska kanalen och har en fart på omkring 7 knop.  

Seglingen fortsätter nu med stor glädje i solskenet över Atlanten!

Hälsningar,

 

323 Lilliebjörn

Ps, VO hälsar att vi har lite problem med uppdateringen av vår ”SPOT”. Vi jobbar på det.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Christer Levihn 11 maj 2014 11:04

    Låter som en fantastisk seglats
    Här på Värmdö är det 7 grader dimma och duggregn
    Pappa Levihn

  • adam wessblad 11 maj 2014 13:03

    En underbar dag på det blå havet. Önskar er alla en jättefin andra del av denna resa och en speciell hälsning till min grabb Wilhelm som äntligen fick se samma vyer som sin pappa.....: ) Kramar

  • Åsa 11 maj 2014 15:18

    Hälsningar till er alla men från oss främst till 105 FOGELMARK :) härligt att se er på bilderna och jag ska erkänna att man får lite gråtlängtan i hjärtat när man ser sin"lilla fågelunge" Jag är så otroligt stolt över dig Malin så ord räcker inte till. Se till att få en fortsatt trygg o säker resa hem. Fr.o.m nu så får du bli 1:a kapten på vår båt så kan Anders vara kuttersmycke ;D universums Största kram kommer här genom cyberspace ;*

  • Mona Ch Wessblad 11 maj 2014 15:46

    Så härligt att solen skiner på er och åter tack för alla fina bilder och intressanta resebrev med information.
    En extra kram till Wilhelm :)
    /Mona Ch Wessblad

  • Bengt Andersson 11 maj 2014 18:24

    Hälsningar till Hampus P och alla på Gladan! Ni verkar ha en härlig seglats med blandat väder och fin utbildning. Tack för alla fina bilder och segla säkert i hamn!
    Morfar B Andersson

  • Anette Larsson 11 maj 2014 19:47

    Vilket otroligt äventyr ni alla får vara med om, så kul att följa er och en massa extra kramar till 113 Larsson. Landkrabborna Larsson

  • sanna 11 maj 2014 20:25

    Fantastiskt spänna de att följa erat äventyr... idag har de regnat över Trollhättan och jag har en STOR längtan efter min lillasyster Larsson :) hälsa henne från familjen o vi läser bloggen flitigt :) kramar

  • Peter Lilliebjörn 12 maj 2014 17:00

    Varm hälsning till Caroline och hela Gladans besättning från vår familj! Här hemma är det kallt och regnigt. Toppen att ni har bra väder! Jag seglade Gladan som kadett 1974 över Nordsjön i förfärligt väder. Senare gick vi över Atlanten med Älvsnabben och då fick vi äntligen känna på sol och värme. Men att som ni få segla över havet på sydliga breddgrader med Gladan är en betydligt större känsla än att ånga på med en gammal minsvepare. Jag är riktigt avundsjuk. Vill till sist ge er beröm för att ni alla är så duktiga på att skriva resebrev. Ni skall bara veta hur mycket det uppskattas här hemma!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *