På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121201

gladanochfalken

Resebrev 2012-12-01
Kompasskurs: 275 º
Fart: 6,5 Kn
Position: N 16º 28? W 43º 06?
Tid: 04:30
Temperatur Luft: 26º C
Temperatur Vatten: 27º C
Avverkad distans: 1905 NM
Distans kvar: 1136 NM
Restid kvar: 7 dagar 9 h med nuvarande fart

Vi vill först och främst tacka för alla kommentarer på bloggen, det är roligt att få en hälsning hemifrån. Vi vill också passa på att hälsa att vissa långa inlägg delges berörd kadett men läggs inte alltid upp på bloggen. Tack ska ni ha!

Igår hade vi skyddstjänstövning ombord där vi övade man över bord. Det gäller då att snabbt sjösätta ribben för att kunna plocka upp den personen som trillat över bord. Övriga ombord ställer sig och pekar på den nödställde så att VO vet var i vattnet personen befinner sig då det är mycket lätt att tappa bort personen i dyningarna. Övningen genomfördes med gott resultat.

När övningen slutförts var det dags för ”allemansbad”. Precis som det låter så innebär det att vi lägger Falken så stilla vi bara kan och sen får vi hoppa i vattnet och bada. Det var väldigt skönt att få svalka sig då det idag har varit en riktigt varm dag. Dock är det inte som att bada hemma i Sverige då det är väldigt salt vatten här. Något som de flesta passade på att göra i samband med badet var att doppa sin smäck, dvs sin båtmössa. Det är inte ofta man får möjligheten att doppa båtmössan i mitten på Atlanten.

Under första kvällsvakten fortsätter spaningen efter planeter och stjärnor, för kvällen stod Uranus på agendan. Liggandes på rygg på halvdäck spanandes upp mot skyn med kikare och med instruktioner från vårt egen stjärnexpert, Marko, lyckas vi faktiskt hitta Uranus. Nu har vi avverkat Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus och Uranus, saknas gör bara Neptunus, sedan är listan över planeterna i vårt solsystem komplett. Vänta lite, tänker säkert många av er, det är väl en planet till? Och ja, enligt ramsan som man fick lära sig i skolan, Mamma Vattnar Jorden Medan Jag Sätter Ut Nya Plantor, så är även Pluto en planet i vårt solsystem. Detta är dock ett omdebatterat fakta och tyvärr har Pluto degraderats från planet till någon lägre stående himlakropp. Vi är i alla fall glada för att vi fått se Uranus och imorgon är det Neptunus tur.

Fortsatt under vakten ägnade vi oss åt fågelskådning och kl 21.10 landar en mycket trött Ruben på ställningen till vår radar. Ruben är en vit fågel som tydligen bestämt sig för att hålla utkiken sällskap. Får se hur länge han bestämmer sig för att stanna kvar, det är som sagt en bit till land. Vi ansåg det bäst att ge honom/henne ett namn utifall vistelsen blir långvarig.

Med vänlig hälsning

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Kristina Bengtsdotter 1 december 2012 19:29

    Bada mitt ute på Atlanten. Det är det inte många som får.Ni nådde väl inte botten?
    Här hemma är det 1:a advent med glögg, pepparkakor, julkonsert i ett snötäckt Stockholm med 5 graders kyla. Tänk på det ni som har 25-25 grader varmt. Kram till dig Linnea. kristina

  • Bo Stenberg 2 december 2012 13:38

    Hej Kadett Stenberg
    Nu har vintern fångat Göteborg i sitt kalla, krispiga men fortfarande soliga grepp! Minus 6 grader och frost i skägget! Idag bakar vi lussebullar och dricker glögg. Lite avvundsjuka är vi när vi ser dig på peket under den sköna Atlantsolen. Men ni ser inte så solbrända ut? Bortsett från min födelsedag så har det varit mest jobb sedan ni seglade ut. Vi följer loggen varje dag men det skall bli fantastiskt spännande att höra med dina egna ord hur det varit. För övrigt har jag bokat vårt första hotell och troligen också bussresan till Playas del Coco. Jag ser verkligen fram emot den resan och hoppas ni sätter så mycket segel att farten räcker så att ni kommer hem i tid till vår avresa. Kram Pappa.

  • Dragana Grbavac 3 december 2012 13:11

    Hej!
    Vilket trevligt sällskap ni har fått på Falken! Ruben ser väldigt belåten och nöjd ut. Tack ännu en gång för alla de fina bilderna och brev som publiceras och som möjliggör för oss andra att få ta del av er vardag på Falken. Som förälder kan man inte annat än att känna sig stolt över sitt barn som är med om denna fantastiska och upplevelserika resan.
    När det gäller vädret är det 10 grader kallt i vår fina, gemytliga och vinteridylliska Mönsterås. Många kramar till vår Marko! Mamma och pappa

  • Itte Weidman 6 december 2012 23:46

    Hej, Roligt att läsa om er fantastiska upplevelse med fina bilder! hoppas ni har fått vind och snart i hamn. Hälsar vi från ett vitt och kallt kaos i Södermanland. Stor Kram till Gustav från oss alla Weidmans

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *