På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120930

gladanochfalken

Kompasskurs: 220º
Fart: 5 kn
Position: N 30º 55? W 014º 22?
Tid: 0040
Temperatur Luft: 20º C
Temperatur Vatten: 25º C

Slutspurten är i fullgång! Nu är det inte långt kvar till Las Palmas, första natten än så länge utan regn och även första natten där T-shirt och shorts har burits av somliga. Modet är på topp. Fullmånen ger rikligt med ljus under natten så att den inte upplevs så mörk ute på havet och hundvakterna upplevs inte så tunga även om sömn är en lyxvara. Månljuset har även bjudit på diverse spännande ljusfenomen under veckans gång, den omtalade nattregnbågen var riktigt fascinerande att se. Dock har vindar börjat avta och farten dessvärre minskat. Nu används varenda kvadratmillimeter av segel ombord samt vunna kunskaper i segeltrimning för att hålla farten uppe i högsta möjliga mån.

Det är däremot inte bara till nackdel att farten minskar, deltagarna i mustaschkampen skänks nu lite extra tid att fullända sina skapelser innan vi når hamn. Ställningen hittills är varierande och i botten är kampen tät eller rättare sagt otät och fjunig. Några av deltagarna har till och med börjat komma till acceptans med sitt öde kring det omtalade mankinibadandet som väntar förloraren i Las Palmas.

I övrigt har dagarna täckts, utöver doften av sololja, av febrilt arbete med nya projekt som miljöarbete men även äldre såsom elevtampen. Vilken den sistnämnda skapelsen nu börjar nå färdigstatus hos flertalet elever. Längden på mästerverket skiljer sig dock markant mellan eleverna och visa har haft större ”besvär” med att få sin tamp att lyda viljan hos kadetten. Något de väldigt varierande längderna på tamparna vittnar om, i slutändan skall det koras en vinnare av den kadett som lyckats att arbeta bäst med materialet och fått längst tamp efter det att splitsar och knopar genomförts.

I miljöarbetet sitter vi nu i kvartersvis och slipar på hur vi kan förbättra miljöarbetet marint på olika vis inom olika projekt och teman. Dagen till ära ska vi nu presentera någon form av resultat och se om våra unga hjärnor lyckats koka ihop något kreativt som kan användas i den dagliga verksamheten eller lyckats upplysa oss själva ytterligare i de marina miljöfrågorna.

Under gårdagen har vi även lyckats klämma in lite annan verksamhet också, såsom att under ceremoniella förhållanden värja ett fiktivt angrepp och avfyra vår 20mm kanon som vi har ombord. Något som var uppskattat hos de flesta, då det blev ett annorlunda och spännande inslag i vår vardag ombord på HMS Falken.

Till kvällen passade vi även på att sjösätta en egentillverkad katamaran som Timmerman och 3.e Skepparen var skapare av. Också här genomfördes det hela under ceremoniella förhållanden och stämningsfull solnedgång. Båten, som döptes till ”Fumar Mata” (”rökning dödar” på portugisiska), sattes till sjöss med ett meddelande och en e-postadress i hopp om att få respons av någon eventuell upphittare på havet eller iland.

Och till de extremt viktiga och obligatoriska hälsningarna:

Kadett Abrahamsson vill sända en hälsning till kadett Wibergs flickvän och eventuella singelkompisar. En extra varm hälsning måste också utgå till hans kära syster som sköter allt det praktiska där hemma.

Kadett Rydergren hälsar till familjen och särskilt flickvännen Frida att hälsan är hyfsat på topp och att näsan återhämtar sig samt inväntar en färgglad dekoration inom snar framtid. Saknar er alla där hemma. Älskar dig Frida, vi ses snart!

Och viktigast av allt vill kadett Åkesson meddela en viss dam där hemma att hon har en dejt att vänta sig när han kommer hem!

GMY Kadett Abramhamsson Kadett Rydergren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • morsan & farsan Jureskog 30 september 2012 19:17

    Hej Robin. Tack för kortet. Kul att Du tänker på oss. Ska bli kul att kunna följa Dig på böljan den blå. Vi önskar er lagom sjö och vind i seglen!!

    Puss och kram från oss me'

  • carl ake 30 september 2012 20:40

    Vi följer er snella jag vill ha lite fler filmer upp på bloggen.

  • Emelie 30 september 2012 21:53

    Kadett Wibergs flickvän hälsar tillbaka, singeltjejerna här bredvid mig också!

  • Frida 30 september 2012 21:56

    Hälsa kadett Rydergren att Frida saknar honom också och någon får ge honom en blöt puss från mig ;)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *