På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120929

gladanochfalken

Kompasskurs: 204º
Fart: 7 kn
Position: N 32º 23? W 013º 27?
Tid:0430
Temperatur Luft: 20º C
Temperatur Vatten: 25º C

Äntligen!
Solen har börjat titta fram och regnet har blivit mer fläckvis än tidigare och vi har nu haft tre dagar med övervägande mycket sol. Detta har föranlett att en angenäm doft av sololja har känts på Falkens läsida. Fusk enligt Andre Skepparen men vi elever ser mer till att lösa uppgiften ”Brunare än Gladan”. Än så länge råder oeftergiverliget i lösandet samtidigt som vi ser till att smörja med solskyddsfaktor för att inte bränna sönder oss. Samtidigt som solsidan har ockuperats av solgassande kadetter jobbandes med sina elevtampar, lyssnande på lektioner eller övat handhavande sextant så har våra vänner i vattnet lyst med sin frånvaro. Sedan vi lämnade Porto verkar allt djurliv dragit annorstädes. Delfiner har siktats två gånger och de stannade inte länge för att simma med oss som delfinerna och valarna gjorde på Biscaya. Kanske blev vi bortskämda med alla oväntade besök på bukten att det nu känns tomt och lite tråkigt här utanför Marocko.

”Det regnar satan och blåser fan” – Tredje Skepparen

Med dessa ord tillsammans med häftigt krängande åt babord väcks tredje kvarter klockan 0335 ur sin koma under däck. Jackor tas på samtidigt som lejden mellan däck och trossbotten forceras i en hastighet högre än den normala. Väl ute på däck är sikten inte mer än några meter, Falken lutar ungefär 33º åt babord och hastigheten har stigit från lugna sju knop till närmare tolv på mindre än trettiosekunder. Alla förstår allvaret i situationen och tar sig till de tampar som tidigare under vakten tilldelats ifall det skulle blåsa upp och vi skulle vara tvungna att bärga förtoppsegel och storstängstagsegel. Inte många minuter efter att första regndroppen träffat däck var båda seglen bärgade. Regnet och den plötsliga vinden drog vidare lika plötsligt som den kommit och lagom till att babords vakt tar över klockan 0400 så var det lugnt och stilla på däck igen.

Fair Winds and Following Seas!

Maria jag saknar dig och älskar dig! Snart ses vi igen.
Kadett Edman

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ragnar 30 september 2012 13:25

    Hej Jerker!
    Tack för kort från Porto! Gratulerar!! -det kom som en överraskning.
    Har försökt nå dig med både telia o hotmail adresserna, men ej lyckats.

    Fair Winds o GMY
    Ragnar

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *