På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120914

gladanochfalken

Resebrev 120914

Klockan är 04.25 och det börjar bli svårt att hålla reda på vilken dag det är. Fast det spelar ju ingen roll, sjövakten rullar och ”funkar”. Vi håller på att försöka lämna de brittiska öarna bakom oss. Om vi skall få ordern att vända genom vind väntar vi på nu. Annars får tredje kvarter sitta kvar på lovarts lårar och ta de lugnt tills vakten tar slut 08.00 Livet till sjöss är lite konstigt för någon som aldrig varit det innan. Vi äter enligt bestämda tider, rutiner om vem som ska gå vakt när är satta sedan långt tillbaka.

När jag sitter och skriver det här kan jag lugnt erkänna att ögonlocken är rätt tunga. Vi får max 3 timmars sammanhängande sömn. Det och de fysiskt ansträngande arbetet kommer nog att tära på oss. Fast det jobbigaste som uppstår ombord det är när man får en ganska svår och läskig uppgift som att t.ex. klättra längst ut på peket och bärja segel eller att klättra upp i rå’t för att sätta bredfocken. Har nog aldrig varit mer höjdrädd i mitt liv (jag skulle kalla det för förnuft).

Under dagen har det varit lektioner i ”den egna stationen”, segel och tampar. Vilket skall öka vår förståelse för våran tjänst här ombord. Det är rätt mycket korvstoppning av information och det förenklas ju inte av vaktsystemet. Nu skall jag dock ut på däck för att andas den friska luften igen för blir jag kvar här nere på trossbotten kommer jag nog inte kunna lämna tillbaka datorn i rent skick.

Kadett Nilsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Inger Wiberg 15 september 2012 10:31

    Hej Viktor! Du ser ut att må bra. Läste att det inte blir så mycket sömn för er. Men det fixar du. Jag hoppas att det blir en bra segling! Puss Ma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *