På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120820

gladanochfalken

Måndag den 20 augusti 2012

På irländska sjön mellan Irland och Isle of Man

Hej alla intresserade läsare! Just nu har vi gjort ett slag och är på det sista benet mot den planerade ankarplatsen utanför Dublin. Med nuvarande sydliga vind beräknar vi nå den någon gång under kvällen. Väl där kommer en allmän uppsnyggning av fartyget att börja för att sedan fortsätta under morgondagen, allt i syfte att ha en så ren och prydlig Falken som möjligt att visa upp inför allmänheten i Dublin. Samtidigt som vi löper in till stan på onsdag pågår ju Tall Ships Race, något som betyder att ett stort antal segelfartyg från många länder just anlänt till stan. Jag har tidigare upplevt ett Tall Ships Race, den gången i Stettin i Polen, och kan intyga att det kommer vara otroligt mycket folk som vill titta på och gå ombord på alla segelfartygen.

Tiden ombord börjar närma sig sitt slut och det är dags att summera erfarenheterna från dessa tre veckor. En av de absolut mest positiva saker med denna seglats har varit möjligheten att lära känna framtida officerskollegor vilka inte kommer jobba på just mitt framtida förband. Det är mycket bra att få möjligheten att utbyta erfarenheter på andra områden än sitt eget, detta kan förhoppningsvis utmynna i ökad förståelse för de övriga delarna av marinen, både vid framtida insatser och övningar. Även möjligheten att lära känna de två amerikanska marinkadetterna som seglat med oss har varit en positiv upplevelse. Det har varit lärorikt att få höra mer om hur deras utbildning ar utformad, det tillför ett perspektiv när jag betraktar den utbildning jag själv har fått på Militärhögskolan Karlberg och Sjöstridsskolan.

Avslutningsvis får jag väl säga att det skall bli skönt att komma iland och få fast mark under fötterna, några vidare sjöben har jag uppenbarligen inte efter alla dygn av sjösjuka. Dublin, here I come!

/Kadett Gustav Blysa OP 10-13, Amf

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Marie Andersson 20 augusti 2012 20:19

    Tusen tack för att vi fått följa er på er seglats med Falken. Det har varit rolig, intressant och
    spånnande! Har alltid längtat till nästa uppdatering! Hälsningar familjen Andersson, Motala

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *