På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

God fortsättning alla läsare

gladanochfalken

Ännu ett år har gått av stapeln. Ett fantastiskt 2011 som började med värnpliktigas frånvaro och de nya anställda sjömännens närvaro.

 

Det är 65 år sedan skonerterna gick av stapeln i Stockholm och levererades till Marinen. 65 år unga och definitivt inte redo för pension, finare än på många år och med  fantastiska besättningar ombord.

 

2012 ser ut att bli ännu ett år med högt tempo och mycket tid till sjöss för våra seglande skolfartyg. Gladan ligger i Las Palmas och väntar på nya elever som skall mönstra på om några dagar.

Falken ligger vid Öckerövarvet i vinterkostym och blir ompysslad inför stundande riggning.

 

Gladans besättning kommer att fortsätta utbilda sjömän i farvattnen runt Kanarieöarna till mitten på mars.

En 16 mars bär det av nordvart mot Funchal och senare Lissabon. I Lissabon byter hon elever och fortsätter mot Brest i Frankrike och slutar den perioden i Zeebrugge, Belgien.

Från Zeebrugge sätter Gladan kurs mot Sverige och Göteborg.

 

Falkens besättning samlas på Öckerö måndag 19 mars. Då påbörjas riggningen av fartyget och den 18 april skall det vara klart. Då sätter hon kurs mot Karlskrona sedan vidare mot Stockholm.

65 år senare förtöjer Falken några få meter från platsen där hon kom till, spännande. Tore Herrlin med flera gjorde ett bra arbete.

I slutet av maj möts Gladan och Falken på väg mot västkusten och Göteborg. Översyner och ledighet för besättningarna väntar efter avslutade elevperioder.

 

I augusti mönstrar kadetter, sjövärnselever och gymnasister på fartygen. Falken med Kadetter tar sikte på Oslofjorden, Tönsberg och Nordiskt kadettmöte.

Gladan med Sjövärnskåren siktar på Karlskrona och Marinens dag den 11 augusti.

 

Följ oss och våra elever, färdplaner och resebrev kommer efter hand.

 

Jerker Schyllert

Divisionschef

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *