På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120531

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 2012-05-31   Torsdag

Position: N 57 54    O 011  11, Svenskt vatten

Väder: V vind, 6-8 m/s, Måttlig sjöhävning 1-1,5 m, Länsar

Kurs 090, Fart 3 kn.

God morgon!

I skrivande stund ser vi nu den sista biten och tillika nordligaste udden av Danmark.

Hit har vi nått nu med gott humör, eftersom gårdagen var den första dagen de flesta kunde äta sig mätta utan att offra sin måltid till Poseidon strax efter.

Morgonen började med att man än en gång halkade och skuttade runt på trossbottnen som i någon märklig dans medan man försöker klä på sig. Vi har nu även insett att det faktiskt är samma låtar som spelas om, och om, och om igen varje morgon, vilket uppmärksammades med måttlig glädje under klä-på-sig-dansen, när skeppet lutade så att relingen bara var någon decimeter från vattenlinjen.

Vi seglade på med samma hårda vind ungefär fram till lunch, då vinden som i en handvändning mojnade. Så nu har vi inte bara upplevt tät dimma, hård sjö och sjösjuka, utan även det alldeles underbara fenomenet (särskilt för den sjösjuke) stiltje.

Vi gick någon timme för motor, solen sken och humöret var på topp igen.

Vi hade övning i förfarandet vid ’Man över bord’, och som fartygschefen sa så var det nog lite väl bra förutsättningar för att öva, men öva gjorde vi.

Senare under middagen sträcker 2.Sk ner huvudet genom storluckan och frågar om det är någon som vill klättra upp på fockmastens rå och hjälpa till att sätta bredfocken? Elev 402 Alm var uppe på däck på två röda sekunder.

Eleverna Lindqvist, Palmeborn, Carlsson, Larsson och Alm fann sig själva nu balanserandes på råt med varsin tamp i handen, och på sekondens kommando ”FALLA”, så släppte de, bredfocken föll ner och började sakta men säkert dra oss hemåt mot Sverige.

Nu går vi och räknar de sista distansminuterna som är kvar innan vi når fäderneslandet och ska ankra i Marstrand. Det är nära nu.

Vid tangentbordet:

Eleverna 402 Alm samt 422 Jansson.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Per Larsson 31 maj 2012 13:47

    Alltid lika gött o komma hem till nära o kära eller hur.Vill på detta sätt tacka besättningen på Flottans stolthet nr1 HMS GLADAN för en väl genomförd expedition.
    Lt Per Larsson BRASS GLADAN

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *