På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120501

HMS Falken

Position: Förtöjda i Brest

Väder: 2 dagen med ihållande ösregn, blåsigt.

Hej där hemma.

Vi lever fortfarande dygnet runt i våra regnkläder, men har det ganska bra ändå. Utöver det vanliga idag så hissade vi i morse två extra flaggor, en i varje masttopp för att fira kungens födelsedag.

Efter den obligatoriska rengöringen på och under däck, kom det en stor matleverans som vi elever skulle bära ombord. Båda vakterna och befälen  bildade snabbt en langningskedja som sträckte sig hela vägen från lastbilen till båten. Elev Dalkvist tyckte att det var ett väldigt bra jobb av kockarna att lyckas stuva in ungefär de 10 kubikmetrarna mat i ett utrymme på knappt tre kubik. Strax innan lunch fick babord permission och kunde gå iland medan styrbords vakt fick stanna ombord och ta det lugnt eller sitta landgångsvakt och skala potatis.

Hur är det att vara endast 2 tjejer tillsammans med 24 killar på en båt? Jo, det är krävande men också väldigt kul. Det gäller att hålla huvudet högt och visa att tjejer utan problem  kan klara av precis samma arbeten som killarna ombord. Självklart gäller det att inte vara allt för tjejiga. Duscha i 50 minuter var ingen hit hos killarna direkt, men när vi håller varandra sällskap i duschrummet är det den enda tiden vi får att prata ostört. Det är ungefär så mycket privatliv man får här ombord. Båten är mansdominerad så man kan inte ta åt sig av deras kvinnoskämt, som dyker upp ibland. Vi har många fördomar att motbevisa men mitt ute på Biscaya fortsatte vi jobba på bra och fick gruppen att fungera tillsammans. Vi var också 2 av dem få som inte var sjösjuka utan fick springa med vatten och bröd till de kvidande pojkarna som låg helt utslagna på däck.  Vi har fått höra från många att vi har ändrat deras syn på kvinnor i hårt arbete, och har därmed fått deras respekt.

Snart seglar vi vidare mot Ostende, och vi lovar, vi ska se till att era pojkar mår bra och spyr i lä!

Elev Kellett och Elev Lundgren.

Sekondens inlägg:

Det har varit ganska skönt att få denna tiden i hamn. Våra stormdrabbade kroppar behöver vila. Som en elev sa: ”att det var de 3 skönaste dagar han haft i sitt liv. Att få vila ut och gå vakt det var härligt.”

Det har ösregnat i nästan 2 dygn av tiden vi varit här. Det har varit så mycket att vi inte har kunnat gå iland.  Men Brassen har kört värmepannan för fullt så att vi har kunnat hålla fukten borta.

Nu har vi 2 dagar kvar i hamn. Men imorgon kommer Svenske Konsuln på lunch med vänner. Det skall bli trevligt. Och på onsdag kl 1000 lämnar vi Brest. Det skall bli skönt att komma iväg.

Lars Saager / S

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Anna Magnusson 2 maj 2012 08:38

    Ja, ni har sannerligen inte tur med vädret och shortsen verkar inte ha kommit fram... Skönt att höra att ni har det bra bland grabbarna tjejer! Tillsammans är man stark! Var rädda om varandra.
    Hälsar Anna, Alicias mamma

  • Susan Gustavsson 4 maj 2012 04:14

    Det är tur att vi kan följa våra barn på detta vis, är så stolt över dessa duktiga tjejer och killar som gör detta, annat mot när vi föräldrar gick på gymnasiet, goa tjejer som står ut med grabbarna. Hoppas på en lagom lugn och soliga sista dagar innan vi får hem igen. Hälsar Susan Gustavsson, Henkes mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *