På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120326

gladanochfalken

God morgon alla glada läsare!

Klockan är 04.22 och HMS Gladan tar sitt sista språng mot slutdestinationen Lissabon.

Just nu åker vi endast på maskin då vinden fortfarande inte gagnar oss. Det har varit väldigt lugnt på havet de senaste dygnen och prognosen säger att det kommer att hålla i sig ett tag till framöver. Hur är vädret i Sverige? Vill man verkligen åka hem?

Haha nej skämt å sido. Visst är det skönt att chilla på däck men i längden blir det en aning långtråkigt. Man börjar sakna de satta seglen, att hålla i allt när man ska äta, diska i storm eller när det var ett äventyr att gå på toaletten.

Igår var det inte vilken dag som helst, utan det var Linnéas födelsedag ”hipp hurra!” . Det firades med gratulationer, sång, en Gladan t-shirt och en hemmagjord jordgubbs paj. Vem vill inte ha sin födelsedag ombord på Gladan. Att rengöra babord rundhus (toan) måste vara den bästa presenten man kan få. Utöver firandet hade vi lektioner under dagen i SAR (search and rescue) och seglingsuttryck. Första lektionen hade vi med fartygschefen och därefter med andre skepparen. Man lär sig faktiskt förvånansvärt mycket trots den korta sömnen.

Vi håller i detta nu på att passera den stora fartygs led som går genom Europa till Medelhavet och fortsätter även vidare söderut längst Afrika. Nyss mötte vi ett fartyg som var 300 meter långt och nästan 50 meter brett, inga optimist jollar här inte!

Under dagen kommer vi förmodligen att få träna på segelexercis om det inte är dyningar eftersom de sliter så mycket på seglen.

Ikväll kommer vi förmodligen att ankra en bit utanför Lissabon för att sedan på torsdag ankra en bit in på floden Tejo. Först på fredag kommer vi att lägga till vid hamnen och får förhoppningsvis lite permission så man kan utforska staden.

Det var allt för den här gången, klart slut. Skepp ohoj!

Elev 123 Österlund och 141 Ojanen

Sekondens inlägg: Ja, då var vi framme. När Ni läser detta så har vi haft mobilteckning ett tag, så alla som vill har nog ringt hem.

Det har som sagt gått fantastiskt bra med förflyttningen från Madeira till Lissabon. Vindarna har varit helt rätt hela tiden. Inget oförutsett har inträffat. Skönt.

På återhörande.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

7 kommentarer

  • Ann-Mari o Alf Svedin 26 mars 2012 11:51

    Trevligt att läsa om alla händelser ombord och tillika med utbildningen får ni lite tid till nöje också. Önskar er alla lycka till det slutliga målet. Hälsar också speciellt till 222 Linnea Lundsten från hennes mormor o morfar

  • Marianne Strålin 26 mars 2012 16:49

    Hej På er alla seglare,
    Ni har ju fått varit med om en hel del, måste vara kul att se alla dessa djur och platser även om ni fått gunga en del.Vädret i Sverige idag var 2+ grader (Stockholm)imorse nu är det lite varmare men mulet. Ha nu en fortsatt bra vecka. Hälsa Jennifer så mycket.
    ett stort tack till besättningen.
    Mvh Marianne Strålin

  • Lena och Mikael Åhfeldt 26 mars 2012 18:03

    Hej Gladan,
    Återigen har vi fått ta del av era upplevelser - jätteroligt - en av dagen höjdpunkter!!
    Vilka fantastiska minnen för livet ni får. Hoppas det nu blir några fortsatt intressanta dagar innan det är dags för er att landstiga i Lissabon och återigen få stå på fasta land...
    Många hälsningar till er alla och några varma kramar till 323 Åhfeldt.
    Micke och Lena Åhfeldt

  • Veronica Rosenberg 26 mars 2012 20:33

    Ohoj!

    Helt underbart att få följa era äventyr!

    Finns det någon som badat då ni har sett vad som finns i havet?
    Ha en härlig vecka och permission!

    Kan någon ge Olivia Rosenberg massor av
    kramar från hennes mamma och lillebror.

  • Nadiya JT 26 mars 2012 22:04

    Hej på er!!
    Hoppas att ni har det bra där! Det har vart helt okej väder här i Stockholm, lite sol, lite moln, mycket vind, men ingen snö iaf inte!! Jag saknar er alla Bernadottare JÄTTEMYCKET och JA jag menar alla, lärare också. Kom hem snart och säkert! Det är lite tomt i skolan utan er. Skolan är inte alls rolig det ända som hjälper är att när ni kommer tillbaka så har ni lite saker att ta igen MOHAHAHAHAHHA!

    P.S.
    Axel: jag älskar dig jättemycket. Anna och Jennifer: jag, Marika och amnesia väntar på er! Anders: JAG VILL VETA VAD JAG FICK PÅ HISTORIEPROVET!!
    Puss och kram!
    JT

  • sonja suarez 28 mars 2012 12:06

    HEJ!

    Kul att ni trivs på gladan, bland alla
    knopar och dyligt.
    Skrev igåt vet inte om det gick hem.
    Omdet inte blev skrivet så är ni
    tuffast och mest orädda jag vet.
    Ni ska veta att ni är välkomna hem
    även om ni inte vill.
    Ha det så bra och njut dom sista dagarna.

    Vid datorn mormor alla hälsar.
    Kram till 141 ojanen.

  • sonja suarez 28 mars 2012 14:48

    Hej

    Nu har Gladans besättning inte många dagar
    kvar.
    Ni är väl inte så glada för det,ni får söka andra
    mål sen.
    141 Ojanen hälsar vi välkommen hem, ni andra
    ocså.
    Det har varit roligt att med er, och era befäl att
    följa er på denna resa.
    vid datorn Andres mormor.....

    Ha en skön resa hem....

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *