På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120323

gladanochfalken

Full fart mot Lissabon

Klockan är 04.36 och vi (Linus Waldenström och Sara Abrahamsson) har precis gått på vår nattvakt som loggastar. Som loggast får man lektioner i navigation och får sedan, i viss mån, sköta den. Det kanske låter som en rolig och lagom svår uppgift, men mitt i natten när man är trött, kall och hungrig blir mycket fel.

Såhär några nätter inpå vår resa mot Lissabon har tröttheten smugit sig på oss och tagit oss i sitt grepp. Man hittar sovande elever på de mest märkliga ställen; i maskinrummet, på toaletten, i duschrummet eller rentav stående.

Ibland är det svårt att hålla humöret uppe när man i vanliga fall är van vid att sova tio timmar per natt. Varken kroppen eller hjärnan fungerar som den ska, men mitt i det jobbiga finns det saker som muntrar upp. Framförallt är det alla fina och omtänksamma människor som vi har träffat under denna resa. Aldrig tidigare i mitt liv har jag varit en del av en så kärleksfull grupp och jag känner mig stolt över att tillhöra den. Även besöken från delfinerna piggar upp; de kommer förbi båten med jämna mellanrum för att se till att vi har det bra.

Vi åker just nu i ca nio knop och tar oss fram mycket fortare än beräknat. Sjön är betydligt lugnare än vad den har varit och vi ser fram emot enkla saker som att snart få gå på toa utan att få blåmärken på smalbenen.

Abrahamsson hälsar speciellt till mamma och morfar som läser bloggen varje dag och även till pojkvännen, familjen och vännerna där hemma i kalla Sverige.

Waldenström hälsar till familjen; Elliot, Leo, Sixten och Elin och till mamma och pappa förstås.

Tack och hej, leverpastej!

Vid tangentbordet: Elev 402, Abrahamsson

Vid kaffekoppen: Lärare 404, Waldenström

Sekondens inlägg: Även Gladan har nu kommit ut som en Navigationsvarning på Navtex vid vår förtöjning i Funchal på Madeira.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Ann-Mari o Alf Svedin 23 mars 2012 14:41

    Skickar en speciell hälsning till 222 Linnea Lundsten från Mormor o Morfar och hoppas hon får en trevlig födelsedag på söndag
    Vi önskar er alla en fortsatt trevlig resa

  • Ulrika Berendt 23 mars 2012 14:42

    Hej på er alla Glada!!
    Jag tycker om att läsa era inlägg och era fina tankar kring detta med vad som händer med en och vad som betyder något. Att detta med bra människor runt sig är så betydelsefullt och att uppmuntran är ett bättre redskap än bestraffning/kritik, vad gäller att få något bra utfört. Jag känner mig stolt över att få tillhöra denna grupp genom min son, fastän så här i utkanten och på land på mitt kontor, Mitt hjärta är med er!!
    Kram till er alla som vill ha!
    // Ulrika Berendt

  • Bibbi Bjerkerot 23 mars 2012 17:31

    Hej till er alla på Gladan!
    Tänker på er och följer er på web.platsen, det är så spännande att läsa era brev och få veta vad som sker. Skickar en speciell hälsning till Nicki och hoppas hon mår bra, det gör vi för nu har det slutat snöa i Swedala.
    Trevlig helg och fortsatt trevlig rutt mot Lissabon.
    Ha det bra önskar: Bibbi, Monica, mormor och Cindy

  • madeleine Ojanen 23 mars 2012 22:20

    Hej Gladan! Det är så kul att läsa alla brev
    ni skriver! Kul att ni är en så sammansvetsad
    grupp!
    Hälsa till 141 Ojanen en varm kram från Mamma o Pappa!!!

  • Ramona Abrahamsson 24 mars 2012 21:10

    Hej gummis :)Sara A. Nu förstod jag att jag kunde kommentera här. Läser varje kväll, morfar och jag, i natt flyger morfar o mormor till Teneriffa. Tack för hälsningen.Längtar efter dig:) hoppas du har det underbart. kämpa på. Erik hälsar. Kramar Mamma Ramona

  • Waldenströmfamiljen 25 mars 2012 07:25

    Pussar o kramar till gast waldenström från familjen. Vi läser varje dag och är gröna av avund! Vi värmer upp badet, duntäcket och gör en stooooor kanna te redo. Och vi hoppas ni får se haj och val.
    Älskar dig linus och heja gladan med besättning
    Elin sixten leo

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *