På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fartygsläkaren rapporterar

HMS Falken

blodtryck

Hej,

Sjukvårdssektionen ombord Falken återkommer här med en ny hälsning!

Vi har nu kommit fram till Philadelphia, och det är dags att sammanfatta vårt arbete och förbereda för nästa fartygsläkare som tar över i början på april. Förhoppningsvis har våren fått lite hjälp på traven då och man slipper blinka snöflingorna ur ögonfransarna på morgonuppställningarna. I vilket fall; välkommen hit Madeleine!

Jag och tredje officeren har nu fått ta hand om vår första ”riktiga” patient, timmerman med en liten sårskada som faktiskt krävde tre stygn, och gav en glädje över att få använda våra verktyg som varade minst hela dagen. Givetvis går vi inte runt och hoppas att någon ska fara illa, men det är roligt att få fylla sin roll och det var ju skönt att det inte var något värre. Det blev ett bra undervisningstillfälle.

Undervisning blev det också när vi hade en liten blodtrycksmottagning häromdagen. Alla som ville fick mäta sitt blodtryck, och vi hade i samband med det diskussioner med besättningsmedlemmarna om hur man kan förbättra sin livsstil för att må bättre. Med de olika specialintressen som finns bland befälen så blev det allt från tävlan i att gissa sitt blodtryck bäst till tekniska förklaringar av vad det egentligen är man hör när man lyssnar på blodtrycket.

I slutrycket på väg upp mot Philadelphia hade jag också en sjukvårdslektion där jag berättade om mitt eget yrke och min roll hemma i Kristianstad, med hemlig agenda att försöka rekrytera över någon till sjukvården. Vi får väl se hur det lyckades…

En toppupplevelse under resans gång var när jag blev erbjuden att besöka Walter Reed National Military Center efter att vi haft ombord två ”wounded warriors” (stridsskadade)  tidigare under resan. Walter Reed som är Amerikas största militärsjukhus har alla spetsverksamheter representerade och bedriver en hel del intressant forskning, bl.a. på traumatiska skallskador. De visade en enorm gästvänlighet och bjöd mig på transport från Quantico-basen till sjukhuset och tillbaka, en sträcka på 10 mil, för att jag skulle kunna gå med en narkosläkare där en dag.

Jag var med på deras traumakirurgiska avdelning och det var riktigt spännande! Allting var likt verksamheten hemma, men personalen många gånger fler och lokalerna större, och skadorna annorlunda förstås. Jag blev lite avundsjuk på ST läkaren på min egen utvecklingsnivå, som hade en överläkare som med imponerande timing tittade till och erbjöd stöd vid alla svårare moment, det är inte alltid så det är där hemma. På gott och ont.

Wounded warrior verksamheten är minst sagt imponerande. Man räknar med att rehabilitering efter en amputationsskada tar mellan 3-5 år beroende på hur svår den är. Innan den skadade har kommit hem flygs familjen till Walter Reed området för att vara där när deras närstående kommer hem, och sedan sätts en enorm organisation igång för att hitta bostäder, jobb, skolor. Man installerar hela familjen och säkrar deras ekonomiska och sociala trygghet, och på så sätt slipper den skadade oroa sig för den biten. Captain Craig på wounded warrior programmet blev glad över den fina Falken skölden jag överräckte efter besöket.

Idag är jag VO ombord, övriga är snart på väg för att titta på Irland-Sverige matchen, och vi har allmän visning ombord. Solen tittar fram och det är en riktigt vacker, om än kall, dag. Kylan har dragit in på riktigt och inatt låg man och huttrade. Känns bra att vara acklimatiserad till det svenska klimatet innan hemfärd, men det är inte utan att man drömmer sig tillbaka till Key West!

Hälsningar,

Ylva Lindström

Fartygsläkare

Ps bifogar även en bild på sekonden hos tandläkaren iförd riktigt snabba skyddsglasögon!

stygn

 

Timmerman blir omplåstrad

walterreed

Falkens sköld överlämnas til Walter Reed National Military Center

sekonden hos tandlakaren

 

Det är aldrig fel med daglig dräkt!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Rof Stare 23 mars 2013 22:42

    Ylva Timmer! Vad roligt det ska bli att beundra ditt ärr, längtan och saknaden är stor, kram/Pappsen

  • Steen 20 januari 2014 17:18

    Hej Ylva,
    Jag undrar om det var du som började läsa medicin på Syddansk Universitet och sedan i Uppsala. Bodde du i Lahnsgade, Odense? Jag vet att flera läkare kan ha samma namn som du! och förlåt att jag stör. Hälsningar Steen

  • Steen Fibiger 1 februari 2018 13:22

    Har den äran, Ylva!
    Grattis från Steen i Odense

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *