På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 181109

HMS Falken

Två glas och allt väl!

Två glas? Ja det är att det har gått två halvtimmar in på vår vakt och vi slår i skeppsklockan ett slag för varje halvtimme som går, så nu är klockan 01:00 på natten och jag har alltså slagit två slag i klockan. Vi börjar ana Mallorca på vår styrbordssida när jag, Kenneth, sätter mig ned vid datorn för att skriva resebrev efter att ha stått utkik.

Under nätter som denna så får man uppleva fantastiska saker. Det är stjärnklart, och det fantastiska med detta är att det finns inget stadsljus som stör, så allt blir mycket skarpare och till och från ser vi även ett och annat stjärnfall. Det är inte bara himlen som gnistrar, i havet finns mareld som lyser upp när HMS Falken bryter vågorna. Mareld ser ut ungefär som eldflugor, fast i vattnet. Oftast så ser vi dem kanske i antal av ca tio stycken, men rätt vad det är så är det dryga hundratalet små ljuspunker i skummet och havet glöder kring oss, otroligt vackert.

Målet för oss nu är Málaga i södra Spanien, och som det ser ut nu så kommer vi att komma dit i tid som beräknat. Vi måste hålla en medelhastighet med minst 5 knop för att beräkningarna skall hålla, och i nuläget gör vi stadiga 7 knop. Vågorna i natt är inte så stora heller, de håller sig runt 2,5 meter, så vi vaggar oss tryggt fram.

Såhär mot slutet av vår seglats kan jag ändå inte låt bli att reflektera över saker jag kommer att uppskatta när jag kommer hem.

  1. En toalett som står still och inte kräver att användaren är en erfaren rodeo-cowboy.
  2. Matro vid bordet, varenda måltid vi har ombord är som en hetsig taco-fredag, där alla ropar och vill ha samma sak samtidigt, och har du inte tagit tillbehöret så har det försvunnit till ett annat bord, samt att tallriken står still på bordet utan att förflytta sig till grannen mittemot, eller bredvid, eller ned i knät.
  3. En dusch som inte slänger runt dig som att du befinner dig i en hoppborg fylld med hårda kanter.
  4. Torra kläder, det enda torra är kläderna närmast kroppen, och de är inte helt torra så länge eftersom ytterkläderna konstant är småfuktiga.
  5. Kunna förflytta mig runt i bostaden utan att behöva hålla i mig i fasta punkter överallt.

Jag sover dock väldigt gott i min hängbinge (hängmatta), mycket bättre än väntat faktiskt.

Jag kan inte heller låta bli att nämna vilken arbetsgivare vi har, som tar oss med på sådana här äventyr under vår utbildning. Jag kommer antagligen aldrig att vara med om något liknande igen.

Nu måste jag sluta skriva, för min fritörn (ledig timme) börjar närma sig sitt slut och jag måste gå ut och ta över vakten vid frälsarkransen, vilket är lite som att vara badvakt, beredd att slänga i en frälsarkrans (livboj) om någon mot förmodan skulle falla överbord.

Klart slut från däcksgasten Kadett Bergström.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *