Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 181104

HMS Falken

Ett glatt men lite tröttare hej från Hessel och Bergström som i denna stund står och håller ett öga på fartyget under nattens ankring utanför Ajaccio, Korsika. Klockan är 05:13 söndag och alla (förutom oss då) ombord ligger nerbäddade i bingarna. Denna natt är nog den första där alla kunnat slappna av lite extra då vinden är mild och sjön nästintill stilla. Lördagen började med att ankra runt 10:00 därefter så fick besättningen i vanlig ordning börja återställa fartyget till dess mer ståtliga status, detta för att vi enligt planerna ska lägga till inne i Ajaccio’s hamn under söndagen.
Efter detta serveras som vanligt en välsmakande lunch och sedan dras det igång med utbildning för alla oss elever. Dessa utbildningar omfattade att lära sig ro skeppsbåten under viss terminologi, köra rhib (säkerhetsbåt), sjukvårdsutbildning och till sist skepparpipa (denna speciella visselpipa används ombord enligt tradition för att blåsa över besök/chefer och samordna takten när besättningen sätter segel osv). Skepparpipan kan låta simpelt men efter dagen har nog alla märkt att det är en instrument utan dess like.

Efter detta kom äntligen det som alla väntat på, efter mycket tjat och böner till vädergudarna...Allemans bad! Här fick då hela besättningen möjlighet att bada från fartyget och även röjdykarna att ta på sig cyklop som var alldeles för länge sen sist. Ett mycket uppskattat dopp med en temperatur i vattnet på 20 grader.

Snabbt upp ur vattnet och sedan dags för ny utbildning inom GMDSS som innefattar säkerhetssystem till sjöss i form av att förstå de olika sätt som finns att anropa och förebygga nödsituationer. Därefter kom ”Kadettens timme” då vi alla får möjlighet att ta upp saker som behövs förbättras ombord eller saker i allmänhet som behövs tas upp i storforum.

Snipp snapp slut och vakten går på sin ankartjänst, besättningen får gå och binga, spela kort, kolla på film eller vad man nu känner för att göra på kvällskvisten. En ny dag väntar oss med permissioner för att kunna utforska denna nya destination, Korsika.

Med vänliga hälsningar,

Hedda Hessel & Kenneth Bergström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *