På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 181024

HMS Falken

Man skall hala giraffkockens klor och piké i fall, lossa klyvarens gamla skrot, alla mannar skall ut i diket och fira i grevékockens hals … eller så sa Skepparen hala gaffelfockens klo & pikerfall, lossa klyvarens gamla skot, mana ut dirken och fira i bredfockens hals?  Begreppen är många och förvirringen stor hos den del av besättningen av 2:a pluton av specialistofficiers kadetterna 2018 som aldrig seglat skonert förut när vi nu passerat fjärde dygnet ombord.

Mitt namn är Nils Hedlund och jag läser just nu kursen ”sjömanskap” som är en del av specialistofficers-utbildningen mot Röjdyk. Vi är just nu fem stycken personer av denna modell ombord. Vad har segling med dykning och ammunitionsröjning att göra? frågar ni, liksom jag gjorde innan ankomst. Detta har jag nu efter vi inlett det färde dygnet ombord förstått. Det är inte enbart segling och örlogsmannamässig sjömanslära som lärs ut ombord, utan även ämnen som ledarskap, gruppdynamik, flottans anor samt traditioner som berörs på denna konservator vid namn HMS Falken. Träningsmöjligheterna ombord som givetvis står högt i kurs, är dock begränsade till individens vilja, räckvidd, hänsyn, balans och fantasi.

För mig som saltvattensdykare och seglingsentusiast från Göteborg, har seglingen och det salta stänket varit det bästa hittills, givetvis med en stor ödmjukhet gentemot en del kollegor från t.ex.  Stockholm som sköljer ansiktet med färskvatten i tron om att saltet fräter samtidigt som de  rabblar mantran med distansnedräkningar till Monaco. Största utmaningen har varit att anamma den, för mig, nya termenologin samt att hitta John Blund i hängbingen bland vaktlagets nyfunna strupkvartett som varje frivakt framför symfonin ”Snark” i kanon.

Nu är det dags för vär’t; klart till halvklart väder med stabila 19 grader. Vinden är nordvästlig med 9,7 m/s och månen hade fått Stewie Wonder att anhålla om förskärmning!

Kursen är nordöstlig och snittfarten är givmilda 5,5 Knop i den gynnsamma slören. Nästa anhalt Monaco för representation och kunskapsöverspridning !

Tack för mig!

Med vänliga hälsningar

Nils ”Nesse” Hedlund

S0U18

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Inger R-Soneson 25 oktober 2018 22:38

    Roligt att följa er resa
    Förstår att det är mucket nytt allt från kölsvin till saltvatten

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *