Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HMS FALKEN resebrev 181025

jerkerschyllert

 

Hej alla bloggläsare, det är dags för en ny resa med HMS Falken i medelhavet. Vi har nyligen kastat loss från Palma de Mallorca och är nu i skrivande stund på väg till Monaco för ett hamnbesök.

Mitt namn är Daniel, nybliven 29-åring (idag den 26:e) jag har seglat Falken tidigare, det var dock några år sedan. Det jag minns mest från den resan 2014 är bland annat att jag alltid hade lätt att somna i min fasta binge efter en genomförd 4h vakt, att jag var höjdrädd när jag klättrade upp och ned för masterna, att rodret hade en egen vilja och att det var väldigt kallt.

Inför denna utbildning som sträcker sig dem närmaste veckorna var jag inställd på att uppleva det likadant men det är en del saker som hittills inte stämmer för mig.

Allt började i måndags när jag blev tilldelad en ”hängbinge”, det kan liknas vid en hängmatta som nästan hälften av oss sover i, men det är något som jag har fruktat, nu i efterhand så sover jag ändå ganska bra i den. Jag blev även tilldelad ett par kortbyxor som det ryktats om att vi även kommer ha på oss till sjöss, enligt mina erfarenheter kan ju inte det vara möjligt, för det blir ju extremt kallt på öppet hav. Mina erfarenheter sträcker sig dock längst inom östersjön där det i princip är kallt året runt och det kan inte jämföras med medelhavet, trots att stjärnhimmeln är densamma och lika vacker som alltid.

Stämningen på fartyget är väldigt god, kanske har det något med det fina vädret att göra? Solens alla timmar ger oss en sommarkänsla, delfinernas ryggfenor tar oss bort i våra tankar, den stjärnklara himmel och det starka fullmåneljuset lyser upp vår tillvaro även under natten. Många anser att livet på havet inte kan mätas med något de någonsin upplevt, jag kan bara hålla med.

De närmsta dygnen här ska vi se till att lära oss våra tampar som vi har på stationerna som vi är på, inför för vårt tampförhör innan förtöjningen i Monaco. För er som inte vet innebörden av ”tampar” så är det alla rep vi har ombord och som har någon funktion med något av våra 9 segel som vi kan sätta och de kan heta allt ifrån ”Fisherman’s Skothornsupphalare” till ”Dirkdräng”. Vi ska helt enkelt kunna de tampar som vi har på respektive station och vad de har för funktion.

Nu är klockan 03:23 och det börjar bli dags att avsluta detta blogginlägg, jag tackar för din tid och jag hoppas att vi hörs igen! Jag hälsar alla mina nära och kära.

På återseende/ Daniel Stigenberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Inger R-Soneson 27 oktober 2018 18:17

  Så roligt att läsa er blogg.
  Är övertygad om att ni sätter namben på tamparna vid provet. Tror allt att "pappa" hittar Nemo
  Önskar er all lycka på resan ni har framför er.
  Är en liten mamma som sitter i ett kallt Sverige där snön börjar falla både här och där.
  Försök och njut av det ni är med om. Det kommer vara ett minne för livet !

 • Emilia 27 oktober 2018 16:57

  Privat kommentar till Mattias Johansson;
  Kramar och pussar från Walter, Joel och Emilia. Vi saknar dig!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *