På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

375 år och 5 dagar

HMS Falken

 

Falken ankomst till Philadelphia

 

”Omkring den 15 mars 1638 nådde de två skeppen Fogel Grip och Kalmar Nyckel sin första anhalt: åmynningen i Minquas Kill i ett område som hette Hopokohacking. Platsen har blivit mer känd som Fort Christina och Christinehamn – och var centrum i svenskarnas koloni. I lokal folklore i Wilmington, Delaware men även i svensk, har denna plats likställts med ”The Rocks” i Plymouth, Massachusetts – en emblematisk plats i vit amerikansk historieskrivning – platsen för grundandet av Plymouthkolonin och Mayflowers ankomst 1620.”/  Svenska Dagbladet/ 4 mars 2013 kl 01:00 , uppdaterad: 4 mars 2013 kl 10:15

375 år och 5 dagar senare förtöjde HMS FALKEN i Philadelphia efter att ha seglat upp i samma farvatten som Fogel Grip och Kalmar Nyckel gjorde, förbi Christina River.

Elevperioden ombord i Falken är inne på sista dagen. Eleverna har massor av intryck med sig i bagaget när de flyger hem imorgon.  Det har befäl och sjömän också.

Idag är det enkelt att vara stolt över våra ungdomar, och min besättning. Grattis Sjöstridsskolan, Marinen och Försvarsmakten!

Den 11 maj 2013  besöker kung Carl Gustaf, drottning Silvia och finska riksdagens talman Eero Heinäluoma Wilmington, Delaware för att högtidlighålla 375-årsjubiléet. ( Alingsås tidning ).

Jerker Schyllert,Divisionschef

3.SK laddar för knop_Vasaloppet

Idag fyller vår tredjeskeppare Peter Gustavsson 30 år. Stort Grattis från alla! På bilden laddar han för Falkens eget knop-Vasalopp som gick av stapeln igår.

Elev Björk på väg mot Mora

Här har elev Björk startat och är på god väg mot Mora.

Välkomna!

Vi har blivit mycket väl mottagna i alla hamnar, Philadelphia är inget undantag.

Fys på kajen Penns Landing

Uppvärmning på kajen och sedan en löprunda till den berömda ”Rocky Balboa” trappan. ”Eye of the tiger” på högsta volym!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ann-Sofie Klevsäter 22 mars 2013 23:36

    Som förälder vill jag tacka alla inblandade för ett fantastiskt, och på alla sätt utomordentligt väl utförd utbildningstid för våra ungdomar.
    Alla som deltagit på HMS Falken skall ha ett stort tack. Och nu tar vi med glädje hem våra ungdomar. Ni gör ett fantastiskt jobb.
    Stort tack!
    Ann-Sofie Klevsäter

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *