På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Världsmeteorologidagen 23 mars

forsvarsmeteorologerna

Idag uppmärksammar vi Världsmeteorologidagen som inträffar 23 mars varje år.

Den 23 mars 1950 bildades FN-organet World Meteorological Organisation, WMO, och det
uppmärksammar WMO:s 191 medlemsländer denna dag.

Årets tema är ”Havet, vårt klimat och väder” (The Ocean, our climate and weather) som
uppmärksammar havens betydelse för vädret och klimatet.

När det kommer till väder och klimat så tänker de flesta på vad som händer i atmosfären, men en stor del av vädret, klimatet och klimatförändringarna styrs av vad som händer i våra oceaner som täcker ca 70% av jordens yta.

På METOCC, Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum, i Enköping, jobbar vi inte bara med väder och prognoser i atmosfären utan vi gör även oceanografiprognoser som beskriver förhållandena i vattnet.

Oceanografi är vetenskapen om jordens oceaner och hav. Många fysiska processer är samma i havet som i luften, men med lite andra förutsättningar. Precis som i luften där temperaturen varierar med höjden så varierar också temperaturen och salthalten i vattnet på olika djup. Normalt är det saltare vatten ju djupare man går eftersom saltare vatten är tyngre än sötare vatten. Vad gäller temperaturen så är kallare vatten tyngre än varmare vatten.

Nedan visas ett exempel från en oceanografisk modell som visar på modellerad salthalt (salinitet) vid vattenytan.

Här ser man tydligt att det är högre salthalt i Kattegatt och Skagerrak än i Östersjön.

Nedan visas ett exempel från en oceanografisk modell hur salthalten varierar med djupet längs ett tvärsnitt som sträcker sig från Kattegatt (till vänster i bilden) till Skagerakk (till höger i bilden).

I bilden ser man att salthalten i vattnet ökar med djupet.

Men kunskap om hur vattentemperatur och salthalt varierar på olika platser och på olika djup kan man beräkna hur ljudhastigheten varierar i vattnet. De oceanografiska prognoser METOCC gör till Marinen hjälper dem att avgöra hur långt en sonar kan ”höra” under rådande förhållanden i vattnet. En sonar är en sensor som lyssnar under vattnet som används vid t.ex. ubåtsjakt.

Detta är ett exempel på uppgifter som Försvarsmaktens vädertjänst har. Mot Marinen produceras även sjöväderprognoser på hur det ser ut ovanför vattenytan.

Användarperspektivet står i fokus och METOCC anpassar prognoserna så att de ger ett mervärde för användaren och förmedlar hur vädret kommer inverka på just deras verksamhet.

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *