Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Väderskola: Aprilväder

metoccutb

I april är det inte bara människor som försöker lura varandra, utan även vädret spelar oss gärna ett spratt! Ena dagen bjuds det på sol och nästintill sommartemperaturer för att nästa dag slå om till snöfall, blåst och isande kyla.

Anledningen till dessa tvära kast är att solen äntligen har börjat värma upp marken effektivt igen efter många månader med väldigt lite solinstrålning. Då denna uppvärmning av marken kombineras med varm luft som rör sig in över oss från kontinenten kan vi få uppleva dagar med en försmak av sommaren med temperaturer väl över 15 grader.


Foto: Sofia Söderholm, FM

Om markens uppvärmning istället kombineras med kall luft som rör sig in exempelvis norrifrån kan vi vänta oss riktigt ombytligt väder i form av snöbyar eller regnskurar som varvas med en hel del sol. Redan under förmiddagen brukar man kunna se små molntussar som har bildats på den tidigare helt klara himlen. Dessa moln växer sig sedan allt större under dagen och fram på eftermiddagen kan de övergå i så kallade Cumulonimbusmoln som kan ge kortvariga men kraftiga snöbyar, regnskurar eller snöhagel. Längre fram mot sommaren kan dessa moln växa sig ännu högre och då kan de bjuda på även ishagel och åska.


Foto: Sofia Söderholm, FM

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.